Jedinečným zážitkem jsou večeře v duchu slow food kuchyně, které doplňuje degustace vybraných vín z produkce šampaňského domu Moët & Chandon.
Grilovaná chobotnice podávaná na rizotu nero 360 korun
Pečený kozí sýr v řeckém těstě, marinovaný lilek 155 korun
Grilované tygří krevety s omáčkou z limetových listů 190 korun
V restauraci Zelená zahrada má mnoho hostů pocit, jako by se tu zastavil čas. Unikátní zenové prostory ozdobené řadou poutavých artefaktů, ať už je to socha Buddhy nebo akvárium s živými humry, které si samozřejmě můžete objednat k obědu či večeři, vyzařují zvláštní pozitivní náboj a hned od počátku hosty velmi příjemně naladí.
A pak už se mohou plně soustředit na kulinářské kreace šéfkuchaře Ladislava Laciny, který sbíral dlouhá léta zkušenosti u Marka Raditsche v Kampa Parku, což je na jeho práci znát.
Mušle a chobotnice
Většina jídel je inspirována italskou či středomořskou kuchyní, ale nechybí ani speciality ovlivněné kuchyní thajskou, indickou a českou. Z předkrmů nás zaujal kozí sýr zapečený v listovém těstě a doplněný marinovaným lilkem a piniovými oříšky, který na jaře a v létě ocení především ženy.
Povedená byla také mušle svatého Jakuba, jíž šéfkuchař prezentuje s pažitkovou kaší a rajčatovým glazé, a jídlu tak dodává pestrou škálu nejrůznějších chuťových tónů. Naopak pečené tygří krevety nechávají vyniknout jemnému masu, které je zvýrazněné pouze lehce pikantní omáčkou z limetkových listů.
Z hlavních pokrmů stojí za zmínku především jedno z nejoblíbenějších jídel Zelené zahrady, jímž je velmi dobře připravená grilovaná chobotnice, podávaná na chutném černém rizotu.
Další zajímavou kombinací je čerstvý grilovaný humr, doprovázený šafránovým rizotem. A pokud máte chuť na zvěřinu, pak určitě vyzkoušejte fantastický steak z jelena. Jemné a současně plně vyzrálé maso na talíři doprovází kaštanové pyré, pancetta a hustá omáčka demi glace.
Stará dobrá Čína
Zelená zahrada má ovšem ještě jeden unikát, který sám o sobě může být dobrým důvodem k návštěvě. Tím je pokračování tradice slavné „Číny“ z Vodičkovy ulice, která patřila k legendárním pražským podnikům. V Číně ve Vodičkově ulici se připravovala palácová pekingská kuchyně a nejlepší jídla z tamního dlouhého menu je možné ochutnat právě zde.
Seznamte se s oblíbenými ingrediencemi šéfkuchaře:
Restaurace Zelena zahrada
V nabídce jsou například černá vejce, vepřový jazyk po pekingsku, vepřové po sečuánsku, vepřové šuie-ču-žou či kuře kung-pao. Vybroušená čínská kuchyně, vycházející z receptů pekingských palácových kuchařů, je tak zajímavou alternativou k středomořské moderně a chodí sem za ní spousta pravidelných hostů včetně mnoha celebrit.
České Chablis
Vinná karta v Zelené zahradě není příliš rozsáhlá, přesto však obsahuje celou řadu zajímavých vín téměř ze všech kontinentů s důrazem na nabídku špičkových francouzských vín. Ale při našem doporučení zůstaneme pro tentokrát doma, respektive v prostoru střední Evropy.
Mezi velmi zajímavá patří výrazná a příjemně šťavnatá vína z rakouského vinařství Salzl. Zkuste třeba Weissburgunder (Rulandské bílé) nebo Chardonnay New Style, které zrálo jeden rok na kalech v malých sudech. A protože se do módy dostávají vína domácí, určitě vyzkoušejte zástupce z Moravy, konkrétně vína od Železného z Tanzbergu.
V nabídce je například svěží a mladý Ryzlink vlašský 2013 ze slavné viniční tratě Železná na Pálavě, což je jedna z nejlepších tratí na Ryzlink vlašský v Evropě. Nebo zkuste Chardonnay opět z Tanzbergu, z viniční tratě Turold, na které sem chodí sám majitel vinařství Železný a přezdívá ho českým Chablis.
Byznys a firemní klientela ocení klidné prostředí, rozdělení restaurace do více částí i pozorný personál. Výhodou je salónek pro privátní jednání či zimní zahrada pro celoroční posezení v přírodě.
Rozhovor se šéfkuchařem: Ladislav Lacina
Ze které suroviny rád vaříte a proč?
Rád pracuji s čerstvými rybami a mořskými plody, jejich specifická chuť nabízí velké množství kombinací s jinými surovinami. Ryby jsou navíc vynikající i při studené či syrové úpravě.
Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?
Při nedávné dovolené v Thajsku jsem byl mile překvapen chuťovou pestrostí jejich kuchyně. A to nejen v restauracích, ale i na ulici. Největší gastronomické překvapení jsem našel u jednoho stánku. Bylo to na květinovém trhu při noční procházce Bangkokem. Jednalo se o tubu z kalamárů plněnou kousky bílé ryby se sladkokyselou a velice ostrou omáčkou, jejíž ostrost příjemně stahovala přidaná čerstvá okurka s čerstvým koriandrem. Bylo to dokonalé.
Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?
Pokud bych se měl rozhodnout pro jeden podnik, tak by to určitě byla restaurace Kampa Park. Je tam příjemné prostředí a jídla od Marka Raditsche jsou prostě skvělá.
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom




