Tip

Dokonalé přírodní limonády Fentimans překvapí svou starosvětskou chutí, výtečný je třeba ginger beer či viktoriánská limonáda s osvěžující citrónovou příchutí. 

Z nabídky

Polovina pečené kachny s červeným zelím, žemlovým a bramborovým knedlíkem    295 korun

Hovězí tatarák na domácím bramboráku s pošírovaným vajíčkem    145 korun

Hliněná bašta v Průhonicích slouží svým hostům již patnáct let. Restaurace je jako vystřižená z francouzského venkova, unikátní prostředí s romantickým rybníčkem a příjemnou terasou doplňuje prvotřídní kuchyně ostříleného šéfkuchaře a majitele podniku Hynka Vávry, který ve své nabídce kombinuje tradiční česká jídla v prvotřídní kvalitě se světovou modernou. A tak tu můžete ochutnat skutečně pestrou paletu specialit od steaků z bizona až po absolutně čerstvé humry, kteří „plavou“ v akváriu u vchodu restaurace.

 

Famózní domácí pečivo

Mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly na stěnách dávají prostoru nádech příjemně domácí atmosféry a domácí je také místní kuchyně. Během zimy zde mohli hosté ochutnávat výtečná jídla ze zvěřiny, třeba kančí pečeni se šípkovou omáčkou, srnčí na smetaně či konfitovaného bažanta.

 

S pozvolným příchodem jara bude zvěřina nahrazena mladým kůzlečím a jehněčím masem, které patří k nejoblíbenějším položkám v menu. Tedy vedle výtečných rybích specialit, které jsou připravené v moderním a značně kreativním duchu.

 

V Hliněné baště se navíc nepoužívají žádné polotovary, ale výhradně čerstvé suroviny, což je znát už při ochutnávce famózního domácího pečiva (peče se dokonce dvakrát denně a hlavně škvarkové houstičky či sýrové bochánky jsou dokonalé).

 

Losos na pomerančích

Ze zajímavých novinek mezi předkrmy můžeme doporučit svěží chobotnicový salát připravený z čerstvě dovezených chobotnic či lahodné carpaccio z červené řepy, které je podávané se sýrem Cottage a piniovými oříšky. Stálicí jsou pak dva místní tataráky – jeden z hovězího masa a druhý z lososa, které jsou podávané na domácím bramboráčku, což je celkem nezvyklá, ale mimořádně chutná kombinace. A velmi oblíbené, zvláště u žen, jsou čerstvé fíky plněné jemným a současně trochu pikantním kozím sýrem.

 

Hlavní specialitu Hliněné bašty představují ovšem mořské ryby připravené v nezvyklých a rafinovaných kombinacích. Třeba mořský ďas v parmazánové krustě, losos marinovaný v chilli podávaný s pomerančovou omáčkou či steak z tuňáka servírovaný s omáčkou z granátových jablíček a grilovanými limetkami. To jsou všechno pečlivě vybroušené kombinace, kvůli kterým se hosté na Baštu stále vracejí.

 

Podívejte se, jak chystá ryby na bylinkách šéfkuchař Hynek Vávra:

Restaurace Hliněná Bašta

Pokud jsme u mořských tvorů, největším trumfem nabídky je pečený humr – připravený tentokrát konzervativním způsobem (rychle opečený na oleji s bylinkami a dovařený ve vodě), který nechá vyniknout čerstvému a jemnému humřímu masíčku. Pokud se sem chystáte na slavnostní večeři, humři vám stoprocentně zajistí mimořádný gurmánský zážitek.

 

V Baště ovšem hosté najdou také českou klasiku, například vynikající svíčkovou či lahodná telecí líčka připravená na červeném víně se švestkami. Jedním z jarních hitů bude kůzle pečené na másle, které překvapí svou jemností a lahodností. Pokud naopak hledáte nějaký unikát, který jste ještě nikdy nejedli, pak vyzkoušejte bizoní maso. Chuťově osciluje někde mezi vyzrálým hovězím a zvěřinou, takže pokud máte rádi hodně zemité a rustikální chuťové tóny, steak z bizona bude ta pravá volba.

 

Levná drahá vína

Vinná karta je celkem pestrá a k běžnému pití nabízí celou řadu příjemných vín včetně vín od prestižních moravských vinařů – najdete zde jak Dobrou Vinici a Reisten, tak třeba Volaříka, Mikrosvín či Sonberk. Zajímavostí jsou pak špičková evropská vína nabízená v celkem příjemných cenách, neboť za ně hosté zaplatí nákupní cenu a připlatí si „pouze“ tisíc korun za korkovné, servis a skladování, takže vína jsou často stejně drahá, jako když je pořídíte v luxusním obchodě.

 

Za příklad může sloužit třeba Rioja z vinařství Bodegas Faustino, která je zde nabízena v unikátní Grand Reservě z roku 1964, jenž byl deklarován coby ročník staletí. Cena za toto „archivní“ víno činí pět tisíc korun, takže korkovné a skladovné 1 000 korun prodraží víno o pouhých dvacet procent.

 

Byznys a firemní klientela ocení zajímavou lokaci téměř na okraji Prahy (z obchodních center na Chodově je to necelých deset minut) i bezproblémové parkování, k jednání je možné využít také dva salonky pro uzavřenou společnost ve věži.

 

Rozhovor s šéfkuchařem: Hynek Vávra

hynek vavra 3Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Mám rád čerstvé ryby, se kterými se dá velmi dobře pracovat a které nabízejí obrovský počet nejrůznějších kreativních úprav a kombinací.

 

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Já už jsem ochutnal téměř vše, takže mě hned tak něco nepřekvapí, ale pravidelně jezdím na jachtu do Chorvatska a tam si vždycky užívám pestré nabídky čerstvých ryb.

 

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Rád chodím do starého Koga, kde si většinou dávám něco zajímavého z denní nabídky. A nedávno jsem byl v Londýně a tam jsem si pochutnal snad ve všech restauracích, které jsem navštívil.

 

Související

Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!

Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.

Odkaz pro sdílení:
https://ekonom.cz/c1-61567960-sefkuchar-hlinene-basty-ma-rad-ryby-na-bylinkach-podivejte-se-jak-je-chysta