Všechno bio je podvod – ekologické produkty nejsou zdravější, ale mohou vás i zabít! Tyto a podobné výroky se vyrojí vždy jako »objev« v souvislosti s aférami, v nichž biopotraviny nějak figurují.
Fámy žijí dál, i když se ukáže, že třeba biookurky v posledním skandále s krvácivými průjmy v Německu ve skutečnosti žádným zabijákem nebyly. Pravda o bioproduktech je prozaičtější, ale o nic méně zajímavá.
Byznys spojený s údajně zdravějšími potravinami stále frčí. Ekologické potraviny, ale také výrobky fair trade (zaručující férový odbyt výrobcům z chudých zemí), nebo zboží z farmářských trhů mají jednoho společného jmenovatele: Jsou ukázkou úspěšného marketingového tahu, jak na přesyceném trhu uspět s něčím novým a zabaleným do lepší »image«. Řečeno bez servítků – jak z kapes spotřebitelů vytáhnout více peněz.
Nejde o podvod. Ale faktem je, že biomrkev nebo biokuře nemusí být o nic zdravější než konvenční produkty. Totéž platí o zelenině nebo sýrech z farmářských trhů. Ani ve fair trade výrobku nelze hledat zázračnou kvalitu.
Trhy tak následují bioboom, který již zaznamenal pozoruhodné výsledky. Konkrétně v Česku jde o byznys za bezmála dvě miliardy korun ročně. Ovšem celosvětově se v něm točí nejméně
40 miliard eur – suma, která se zhruba rovná celému českému rozpočtu.
Jsou biopotraviny zdravější a kvalitnější, nebo je to jen marketingový tah? Jak poznat produkty ekologického zemědělství?
Ptali jste se Zdeňka Perlingera, předsedy Svazu ekologických zemědělců ČR. Na dotazy odpovídal v pondělí 18. července.
Online rozhovor
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom



