Všechno bio je podvod – ekologické produkty nejsou zdravější, ale mohou vás i zabít! Tyto a podobné výroky se vyrojí vždy jako »objev« v souvislosti s aférami, v nichž biopotraviny nějak figurují.
Fámy žijí dál, i když se ukáže, že třeba biookurky v posledním skandále s krvácivými průjmy v Německu ve skutečnosti žádným zabijákem nebyly. Pravda o bioproduktech je prozaičtější, ale o nic méně zajímavá.
Byznys spojený s údajně zdravějšími potravinami stále frčí. Ekologické potraviny, ale také výrobky fair trade (zaručující férový odbyt výrobcům z chudých zemí), nebo zboží z farmářských trhů mají jednoho společného jmenovatele: Jsou ukázkou úspěšného marketingového tahu, jak na přesyceném trhu uspět s něčím novým a zabaleným do lepší »image«. Řečeno bez servítků – jak z kapes spotřebitelů vytáhnout více peněz.
Nejde o podvod. Ale faktem je, že biomrkev nebo biokuře nemusí být o nic zdravější než konvenční produkty. Totéž platí o zelenině nebo sýrech z farmářských trhů. Ani ve fair trade výrobku nelze hledat zázračnou kvalitu.
Trhy tak následují bioboom, který již zaznamenal pozoruhodné výsledky. Konkrétně v Česku jde o byznys za bezmála dvě miliardy korun ročně. Ovšem celosvětově se v něm točí nejméně
40 miliard eur – suma, která se zhruba rovná celému českému rozpočtu.
Jsou biopotraviny zdravější a kvalitnější, nebo je to jen marketingový tah? Jak poznat produkty ekologického zemědělství?
Ptali jste se Zdeňka Perlingera, předsedy Svazu ekologických zemědělců ČR. Na dotazy odpovídal v pondělí 18. července.