Jedlé tuky a také mýdla z čáslavského podniku Kosmos byly za první republiky pojmem. Kariéra jeho budovatele, židovského podnikatele Emila Picka, kterou přiblíží další díl seriálu týdeníku Ekonom o velkých jménech českého byznysu, je dokladem hned tří trendů dobového hospodářského vývoje. Jednak připomíná podíl židovských podnikatelů, tedy lidí, kteří se k nábožensky a kulturně definovanému židovství sami hlásili, na rozvoji a modernizaci domácí ekonomiky. Stejně tak dokládá postupný rozmach průmyslu, který se od konce 19. století přeléval z oblastí spojených buď se surovinovými a energetickými zdroji, či velkými aglomeracemi do venkovských oblastí. V tomto případě na Českomoravskou vrchovinu. Do třetice je Pick podle historika Tomáše Jelínka příkladem průmyslníka, jehož vzestup byl spojen z hlediska byznysu s euforickým obdobím závěru monarchie a první republiky.
Podnikání díky věnu
Emil Pick se narodil v Přehvozdí u Českého Brodu v roce 1865. Pickové patřili k židovské komunitě, jejich rodinnou řečí byla němčina, ale později se počeštili. Emil vystudoval střední průmyslovou školu chemickou, což v té době stačilo k získání titulu inženýra. Po studiích nastoupil jako ředitel lihovaru ve Smiřicích, chtěl však podnikat sám a v tom jej podporovala manželka Marie, dcera úspěšného mladoboleslavského obchodníka.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 90 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později