Snídani do sebe hodíte za běhu, oběd zhltnete za pět minut a stejně rychle spořádáte večeři. Podobné stravovací návyky vám ušetří pár minut denně, ale dost možná si zkrátíte život o několik let. Podle výzkumů se u rychlých jedlíků zvyšuje pravděpodobnost obezity, tím pádem roste riziko, že se u nich vyvine metabolický syndrom. Což je stav, kdy se u člověka vyskytne současně několik nemocí či příznaků. Vedle obezity i vysoký krevní tlak, zvýšená hladina glukózy v krvi a zvýšená hladina krevních lipidů, konkrétně cholesterolu. Všechny tyto faktory zvyšují riziko srdečních onemocnění a mrtvice.
K tomuto závěru došli vědci z Hirošimské univerzity, poté co sledovali po dobu pěti let 642 mužů a 441 žen, které označili buď za pomalé, normální, nebo rychlé jedlíky. Zjistili, že u bezmála 12 procent rychlých jedlíků se rozvinul metabolický syndrom. Totéž se stalo jen u 6,5 procenta lidí, kteří jedli běžným tempem.
Když lidé jedí příliš rychle, časem se u nich může také rozvinout cukrovka 2. typu. Je to proto, že rychlé stravování může způsobit kolísání hladiny cukru v krvi, což zase může vést k inzulinové rezistenci. Tělo pak nemůže snadno vstřebávat glukózu v krvi, takže nakonec potřebuje stále více inzulinu, aby se glukóza dostala do buněk.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 80 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později