Člověk je od přírody všežravec a už po několik tisíciletí tvoří podstatnou část jeho stravy maso. V regálech obchodů se ale poslední dobou objevuje stále více potravin, které jako masný výrobek na první pohled vypadají, ve skutečnosti s ním však kromě vzhledu a podobných nutričních hodnot nemají vůbec nic společného − veganské a vegetariánské burgery, trhané „maso“, párky, salámy a tak dále.
Podle analýzy projektu Smart Protein realizované v 11 evropských zemích se trh s těmito produkty během uplynulých dvou let téměř zdvojnásobil. Studie GfK Health & Wellbeing Report Europe říká, že vědomě omezuje spotřebu masa jedna ze tří evropských domácností. Podle loňského průzkumu agentury Ipsos a Asociace společenské odpovědnosti tak činí tři Češi z deseti. Jejich motivace jsou různé: ať už jde o protest proti zabíjení zvířat, přesvědčení, že je život bez masa zdravější, či snahu o snížení uhlíkové stopy.
Víte, že…
Předplatitelé mají i řadu dalších výhod
- nezobrazují se jim reklamy
- mohou odemknout obsah kamarádům
- mohou prohlížet online archiv