Člověk je od přírody všežravec a už po několik tisíciletí tvoří podstatnou část jeho stravy maso. V regálech obchodů se ale poslední dobou objevuje stále více potravin, které jako masný výrobek na první pohled vypadají, ve skutečnosti s ním však kromě vzhledu a podobných nutričních hodnot nemají vůbec nic společného − veganské a vegetariánské burgery, trhané „maso“, párky, salámy a tak dále.
Podle analýzy projektu Smart Protein realizované v 11 evropských zemích se trh s těmito produkty během uplynulých dvou let téměř zdvojnásobil. Studie GfK Health & Wellbeing Report Europe říká, že vědomě omezuje spotřebu masa jedna ze tří evropských domácností. Podle loňského průzkumu agentury Ipsos a Asociace společenské odpovědnosti tak činí tři Češi z deseti. Jejich motivace jsou různé: ať už jde o protest proti zabíjení zvířat, přesvědčení, že je život bez masa zdravější, či snahu o snížení uhlíkové stopy.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 80 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později