Z hlediska počtu rezervací je lepší zvolit oběd než večeři.
Pečená křepelka, pyré z černého kořenu, kačenky české a kaštany.
Marinované plátky jelení kýty, brusinkový relish, malinový prach.
Coda Restaurant
Tržiště 9
Praha 1
www.codarestaurant.cz
Souboj špičkových šéfkuchařů, který vlastně není soubojem, ale spíše praktickou možností, jak se seznámit s jejich uměním. Takový je unikátní projekt dvou předních pražských restaurací, které už se dále nechtěly účastnit upadajících akcí pořádaných Maurerovým výběrem. A tak vsadily samy na sebe a od poloviny ledna do konce března spustily Souboj kuchařů, během něhož mohou zájemci ochutnat čtyřchodové menu v jedné či druhé restauraci za 900 korun.
Hlavním smyslem akce je seznámit veřejnost, která má stále nedůvěru k hotelovým restauracím, s uměním Davida Šaška a Pavla Sapíka. První z nich, velký gastronomický srdcař a milovník farmářských surovin, má Codu na starosti již téměř dvě dekády. Jeho čtyřchodové menu začíná křehkými a šťavnatými plátky marinované jelení kýty, kterou doprovází nakládané brusinky a chuťově autentický malinový prach.
Someliér k tomuto chodu vybral vlajkovou loď Třebívlic, a sice jejich cuvée Johann W. Poté následuje výtečná verze kulajdy a pak již hlavní chod v podobě pečené křepelky, při jejíž přípravě David Šašek využívá svou oblíbenou metodu vaření ve vakuu.
Jemné maso servíruje s černým kořenem, kaštany a kačenkami, jež patří k nejchutnějším houbám z českých lesů. K tomu se pije krásný Pinot Noir z Bořetic. Sladkou tečku na závěr představuje minimalistická prezentace povidlových taštiček s jednoticím prvkem v podobě slivovice.
Terasa U Zlaté studne?, restaurace v srdci Malé Strany s jedním z nejkrásnějších výhledů na město je zase královstvím Pavla Sapíka, jehož otec Jaroslav platí za přední legendu české gastronomie. Přestože mladší ze Sapíků připravuje ve své restauraci především mezinárodní kuchyni, pro "souboj" vybral jídla s českým rukopisem, například marinovaného pstruha s křenovou pěnou či kachní prsa s noky, pyré z červeného zelí a sosem z calvadosu.