Tip:

Z hlediska počtu rezervací je lepší zvolit oběd než večeři.

Z nabídky:

Pečená křepelka, pyré z černého kořenu, kačenky české a kaštany.

Pečená křepelka, pyré z černého kořenu, kačenky české a kaštany.

Marinované plátky jelení kýty, brusinkový relish, malinový prach.

Marinované plátky jelení kýty, brusinkový relish, malinový prach.
Adresa:

Coda Restaurant

Tržiště 9
Praha 1
www.codarestaurant.cz

Souboj špičkových šéfkuchařů, který vlastně není soubojem, ale spíše praktickou možností, jak se seznámit s jejich uměním. Takový je unikátní projekt dvou předních pražských restaurací, které už se dále nechtěly účastnit upadajících akcí pořádaných Maurerovým výběrem. A tak vsadily samy na sebe a od poloviny ledna do konce března spustily Souboj kuchařů, během něhož mohou zájemci ochutnat čtyřchodové menu v jedné či druhé restauraci za 900 korun.

Hlavním smyslem akce je seznámit veřejnost, která má stále nedůvěru k hotelovým restauracím, s uměním Davida Šaška a Pavla Sapíka. První z nich, velký gastronomický srdcař a milovník farmářských surovin, má Codu na starosti již téměř dvě dekády. Jeho čtyřchodové menu začíná křehkými a šťavnatými plátky marinované jelení kýty, kterou doprovází nakládané brusinky a chuťově autentický malinový prach.

Someliér k tomuto chodu vybral vlajkovou loď Třebívlic, a sice jejich cuvée Johann W. Poté následuje výtečná verze kulajdy a pak již hlavní chod v podobě pečené křepelky, při jejíž přípravě David Šašek využívá svou oblíbenou metodu vaření ve vakuu.

Jemné maso servíruje s černým kořenem, kaštany a kačenkami, jež patří k nejchutnějším houbám z českých lesů. K tomu se pije krásný Pinot Noir z Bořetic. Sladkou tečku na závěr představuje minimalistická prezentace povidlových taštiček s jednoticím prvkem v podobě slivovice.

Terasa U Zlaté studne?, restaurace v srdci Malé Strany s jedním z nejkrásnějších výhledů na město je za­se královstvím Pavla Sapíka, jehož otec Jaroslav platí za přední legendu české gastronomie. Přestože mladší ze Sapíků připravuje ve své restauraci především mezinárodní kuchyni, pro "souboj" vybral jídla s českým rukopisem, například marinovaného pstruha s křenovou pěnou či kachní prsa s noky, pyré z červeného zelí a sosem z calvadosu.

Související