Unikátním zážitkem je možnost opéct si marshmallows na ohni přímo uprostřed stolu.
Flambé Džej Ár, podávaný s kloboukem
259 korun
Ouky Douky, Let's Gou Smouky
229 korun
Bejzment
Lesnická 8
Praha 5
www.bejzment.cz
Zatímco ještě nedávno se vegetariáni burgerovým restauracím a bistrům vyhýbali jako čert kříži, v současné době jsou to právě oni, kdo revolučním způsobem ovlivňuje a mění jejich nabídku. Na nový trend zareagoval také smíchovský Bejzment, jedna z největších legend pražské burgerové scény, která od letošního podzimu připravuje všechny své burgery v masové i vegetariánské verzi.
Nejde o žádnou "lacinou" či průmyslovou náhražku, ale o precizně vymyšlené a sestavené "nemaso", s jehož výslednou vizuální i chuťovou podobou si šéfkuchař a majitel restaurace Zdeněk Střížek hrál několik měsíců. Velký propagátor burgerů a pořadatel populárního Burgerfestu použil řadu ingrediencí, od seitanu až po cizrnu a fazole. Výsledný dojem je dokonalý a při slepé degustaci by možná ani mnohý "masožrout" nepoznal, že nejde o hovězí.
Pojďme už k samotné nabídce. Podnik sází nejen na kvalitní maso z jihočeské farmy, ale především se snaží své burgery prezentovat v zážitkové podobě, která odkazuje k nejrůznějším příběhům a legendám. Co si pod tím představit? Za příklad poslouží třeba burger Džej Ár (názvy burgerů se na menu objevují ve fonetické podobě). Flambovaný burger s lanýžovou majonézou a bulkou sypanou zlatem je podávaný s černou BBQ omáčkou, která má společně s flambováním evokovat hořící naftová pole. Zlatý prach zase připomíná bohatství ropných magnátů. Navíc každý host při konzumaci tohoto burgeru dostane na hlavu klobouk Stetson, který nosil hrdina ze seriálu Dallas.
Když si zase někdo objedná burger defibrilejtr, musí si obléct lékařský plášť, rukavice a návleky na boty. Naopak výzvou pro velké jedlíky je kilový burger v megabulce, který je pro hosty připraven jako sázka: pokud vše snědí v daném limitu, mají jej zdarma. Ale souboj s obří porcí masa vyhrává obvykle jen jeden z deseti.