Za ochutnání stojí speciální vietnamská káva.
Public Chilli sází na kreativně pojatou asijskou kuchyni.
Polévka Pho je jedním z prvních příkladů světové fusion.
Public Chilli
Ovocný trh 12
Praha 1
www.publicchilli.restaurant
Otevřít si novou restauraci na místě, kde zkrachovalo již několik gastronomických projektů, vyžaduje notnou dávku odvahy a zkušeností. Oboje mladá vietnamská šéfkuchařka Natali Šnicerová má, byť je kuchařským samoukem a do svých sedmadvaceti let víceméně nevařila. Pak ale převzala bistro po svém bratrovi v Karlíně a během několika let ho proměnila v úspěšný a prosperující podnik.
Po téměř deseti letech v Red Hot Chilli však cítila, že potřebuje změnu, a tak se vydala na cesty, kde čerpala inspiraci a energii pro novou životní etapu. Když po návratu hledala místo pro restauraci, přišel jí do cesty téměř zakletý prostor v Pánské pasáži na Ovocném trhu, kde v minulém desetiletí vyhořela řada ambiciózních podniků. To však Natali Šnicerovou neodradilo a její koncept moderně pojaté a chuťově bohaté asijské fusion s důrazem na kreativně doladěné vietnamské a čínské speciality funguje již rok a půl a po pomalejším rozjezdu si v posledních měsících získává čím dál více nadšených obdivovatelů.
V Public Chilli panuje nejen příjemně uvolněná atmosféra, ale především se zde skvěle vaří. Překvapivé jsou například letní závitky s krevetou v tempuře, potěší také čínské taštičky Gyoza plněné vepřovým, hovězím masem a krevetami. Největšími hity podniku jsou ovšem delikátní pečená kachna s lanýži a pak fantastický sumec dušený v hliněném hrnci.
Nechybí ani legendární Pho, které se jí ve Vietnamu hlavně k snídani a je jedním z prvních příkladů fusion, neboť tradiční, pomalu tažený hovězí vývar pocházející z francouzské kuchyně ve vietnamské verzi doplňují domácí masové kuličky, houby a aromatické bylinky. Ostatně i samo slovo Pho se podle historiků odvíjí od francouzského výrazu feu, tedy oheň.
Energické majitelce zůstává také kapacita na zajímavé kulinární projekty, jako bylo třeba prolnutí asijské a italské kuchyně při večeři, kterou vietnamská šéfkuchařka připravila společně s italským chefem Matteem De Carlim.