Domácí ovocný gin & tonik s příchutí malin, manga či černého rybízu.
Brambory na neloupačku, škvarky, zakysaná smetana
148 korun
Pečené kachní prso s kaštany
356 korun
Nejen bistro
Křižíkova 24
Praha 8
www.nejenbistro.cz
Jedno z prvních pražských bister moderního střihu prošlo "generační" obměnou. Kreativní šéfkuchař Jiří Hrachový dostal na starost nově zrozený vinohradský Výčep, kde si může plnit své kuchařské sny, zatímco tým Nejen bistra posílil šéfkuchař a nový lídr Petr Brňák.
Podnik, jehož zakladatelé se inspirovali v Budapešti a jenž jako jeden z prvních vsadil na účinný Josper gril (nabízející spojení trouby a grilu, takže se jídlo peče/griluje ze všech stran najednou), kompletně proměnil své menu. S malou výjimkou a tou je již legendární tatarák připravený z hovězího srdce, jehož chuť je zvýrazněná uzeným žloutkem a morkem. Ten je natolik oblíbený, že z lísku jednoduše zmizet nemůže. Vše ostatní už nese rukopis nového šéfkuchaře, který má vedle vaření ještě jeden zajímavý koníček − navrhuje si a vyrábí vlastní talíře.
Jeho pokrmy jsou hravé a zábavné (rád třeba experimentuje s divoce rostoucími rostlinami, jako je šťovík či jitrocel), ale na prvním místě stále zůstává kvalita surovin a vybroušená chuť. Asi nejlepší způsob, jak se seznámit s uměním Petra Brňáka, nabízí šestichodové tasting menu, které obsahuje to nejlepší ze stávající nabídky. Nechybí v něm již zmíněný tatarák, který překvapí svou lahodnou chutí, skvostný zážitek nabízí jemné maso mušlí svatého Jakuba připravených v Josper grilu a podávaných s koprem a uzeným olejem.
Jedním z velkých hitů podzimní nabídky jsou lesní houby pečené s jehličím a jalovcem, které se podávají s vejcem a vedle výrazné rustikální chuti potěší také intenzivní vůní lesa. Degustační menu má dva vrcholy, tím prvním je pečené kachní prso s kaštany, tím druhým pak vtipná variace čokoládového Nejen nanuku, v jehož chuti se prolínají tóny exotického manga a mučenky. Z pokrmů mimo tasting menu stojí za pozornost vynikající brambory pečené ve slupce se škvarky, lanýžem a smetanou či pečená mrkev s miso pastou a brynzou.