Z propracovaných dezertů zaujme kombinace foie gras s čokoládou a medovinou.
Jelení hřbet s lanýžovou omáčkou a strouhaným lanýžem.
![Jelení hřbet s lanýžovou omáčkou a strouhaným lanýžem (Foto: archiv restaurace Levitate) Jelení hřbet s lanýžovou omáčkou a strouhaným lanýžem](https://img.ihned.cz/attachment.php/160/74180160/vb8mkQoN56wy2GBnM9FJiRxIfWA7EVsz/jarvis_5db9632c498e40c804fa0d71.jpeg)
Sumec s pórkovou omáčkou a wasabi.
![Sumec s pórkovou omáčkou a wasabi (Foto: archiv restaurace Levitate) Sumec s pórkovou omáčkou a wasabi](https://img.ihned.cz/attachment.php/170/74180170/GFUfRMojApeiNImwDys3hucSBq52TrEv/jarvis_5db9632c498e40c804fa0d75.jpeg)
Levitate Restaurant
Štěpánská 14
Praha 1
www.levitaterestaurant.cz
Jen málo pražských podniků vyvolalo v posledním roce takové pozdvižení jako restaurace Levitate mladého vietnamského šéfkuchaře Christiana Duy Chu. Luxusní podnik ve Štěpánské ulici navíc přichází s novinkou, kterou představuje menu o patnácti chodech. Nikdo nemá na výběr, všichni musí přijmout hru, kterou pro ně talentovaný šéfkuchař připravil. A hned dodejme, že je to hra mimořádně chutná a zábavná. Jednotlivé chody jsou rozděleny do tří skupin − aqua, fauna a flóra, tedy na ryby, maso a zeleninu (či ovoce), při jejichž prezentaci se Christian Chu inspiruje především skandinávskou gastronomií, byť samozřejmě s lehkým dotykem Asie.
Většinou jde o jedno až dvě sousta, která jsou ovšem vybroušena k absolutní chuťové dokonalosti. Těžko vybírat a chválit jednotlivé chody, neboť špičkový standard splňují všechny a záleží spíše na individuálních preferencích hostů, přesto představíme několik našich favoritů.
Na začátku hostiny boduje fantastický krém z topinamburu namíchaný do jemné pěnové konzistence, jejíž chuť doplňuje výrazný gel z cibule. V kategorii aqua září losos marinovaný ve šťávě z červené řepy podávaný se šnečím kaviárem a doplněný chutí černého bezu a kopru. Ještě o fous lépe ovšem chutná fantastický sumeček připravený metodou sous vide s panko strouhankou a pórkovou omáčkou nastavenou smetanou a rybím vývarem. Chuť jemného masa krásně doplňují lehké tóny wasabi.
Třetí zastávka bude věnována masu, kde překvapí lahodné sousto hovězího wagyu zabalené do listu pepřovníku lolot i stejný druh vyhlášeného hovězího připravený jako tatarák, jenž je netradičně dochucen morkem a pomalu a dlouho pečeným "černým" česnekem. Vrcholem celého menu je pak křehký jelení hřbet pečený na másle s omáčkou z lanýžů, popelem z cibule a strouhaným lanýžem. Zhruba dvě a půl až tři hodiny dlouhá degustace patnácti chodů stojí 2800 korun.