Tip:

Z propracovaných dezertů zaujme kombinace foie gras s čokoládou a medovinou.

Z nabídky:

Jelení hřbet s lanýžovou omáčkou a strouhaným lanýžem.

Jelení hřbet s lanýžovou omáčkou a strouhaným lanýžem

Sumec s pórkovou omáčkou a wasabi.

Sumec s pórkovou omáčkou a wasabi
Adresa:

Levitate Restaurant

Štěpánská 14
Praha 1
www.levitaterestaurant.cz

Jen málo pražských podniků vyvolalo v posledním roce takové pozdvižení jako restaurace Levitate mladého vietnamského šéfkuchaře Christiana Duy Chu. Luxusní podnik ve Štěpánské ulici navíc přichází s novinkou, kterou představuje menu o patnácti chodech. Nikdo nemá na výběr, všichni musí přijmout hru, kterou pro ně talentovaný šéfkuchař připravil. A hned dodejme, že je to hra mimořádně chutná a zábavná. Jednotlivé chody jsou rozděleny do tří skupin − aqua, fauna a flóra, tedy na ryby, maso a zeleninu (či ovoce), při jejichž prezentaci se Christian Chu inspiruje především skandinávskou gastronomií, byť samozřejmě s lehkým dotykem Asie.

Většinou jde o jedno až dvě sousta, která jsou ovšem vybroušena k absolutní chuťové dokonalosti. Těžko vybírat a chválit jednotlivé chody, neboť špičkový standard splňují všechny a záleží spíše na individuálních preferencích hostů, přesto představíme několik našich favoritů.

Na začátku hostiny boduje fantastický krém z topinamburu namíchaný do jemné pěnové konzistence, jejíž chuť doplňuje výrazný gel z cibule. V kategorii aqua září losos marinovaný ve šťávě z červené řepy podávaný se šnečím kaviárem a doplněný chutí černého bezu a kopru. Ještě o fous lépe ovšem chutná fantastický sumeček připravený metodou sous vide s panko strouhankou a pórkovou omáčkou nastavenou smetanou a rybím vývarem. Chuť jemného masa krásně doplňují lehké tóny wasabi.

Třetí zastávka bude věnována masu, kde překvapí lahodné sousto hovězího wagyu zabalené do listu pepřovníku lolot i stejný druh vyhlášeného hovězího připravený jako tatarák, jenž je netradičně dochucen morkem a pomalu a dlouho pečeným "černým" česnekem. Vrcholem celého menu je pak křehký jelení hřbet pečený na másle s omáčkou z lanýžů, popelem z cibule a strouhaným lanýžem. Zhruba dvě a půl až tři hodiny dlouhá degustace patnácti chodů stojí 2800 korun.

Související