Z propracovaných dezertů zaujme kombinace foie gras s čokoládou a medovinou.
Jelení hřbet s lanýžovou omáčkou a strouhaným lanýžem.

Sumec s pórkovou omáčkou a wasabi.

Levitate Restaurant
Štěpánská 14
Praha 1
www.levitaterestaurant.cz
Jen málo pražských podniků vyvolalo v posledním roce takové pozdvižení jako restaurace Levitate mladého vietnamského šéfkuchaře Christiana Duy Chu. Luxusní podnik ve Štěpánské ulici navíc přichází s novinkou, kterou představuje menu o patnácti chodech. Nikdo nemá na výběr, všichni musí přijmout hru, kterou pro ně talentovaný šéfkuchař připravil. A hned dodejme, že je to hra mimořádně chutná a zábavná. Jednotlivé chody jsou rozděleny do tří skupin − aqua, fauna a flóra, tedy na ryby, maso a zeleninu (či ovoce), při jejichž prezentaci se Christian Chu inspiruje především skandinávskou gastronomií, byť samozřejmě s lehkým dotykem Asie.
Většinou jde o jedno až dvě sousta, která jsou ovšem vybroušena k absolutní chuťové dokonalosti. Těžko vybírat a chválit jednotlivé chody, neboť špičkový standard splňují všechny a záleží spíše na individuálních preferencích hostů, přesto představíme několik našich favoritů.
Na začátku hostiny boduje fantastický krém z topinamburu namíchaný do jemné pěnové konzistence, jejíž chuť doplňuje výrazný gel z cibule. V kategorii aqua září losos marinovaný ve šťávě z červené řepy podávaný se šnečím kaviárem a doplněný chutí černého bezu a kopru. Ještě o fous lépe ovšem chutná fantastický sumeček připravený metodou sous vide s panko strouhankou a pórkovou omáčkou nastavenou smetanou a rybím vývarem. Chuť jemného masa krásně doplňují lehké tóny wasabi.
Třetí zastávka bude věnována masu, kde překvapí lahodné sousto hovězího wagyu zabalené do listu pepřovníku lolot i stejný druh vyhlášeného hovězího připravený jako tatarák, jenž je netradičně dochucen morkem a pomalu a dlouho pečeným "černým" česnekem. Vrcholem celého menu je pak křehký jelení hřbet pečený na másle s omáčkou z lanýžů, popelem z cibule a strouhaným lanýžem. Zhruba dvě a půl až tři hodiny dlouhá degustace patnácti chodů stojí 2800 korun.
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom




