Pokud se hosté usadí na baru, mohou sledovat práci japonských kuchařů.
Smažené krevety s omáčkou
210 korun

Vepřový bok po japonsku
180 korun

Yoshihashi Sushi
Rámová 4
Praha 1
www.yoshihashi.cz
Komorní sushi bar Yoshihashi Sushi v pražské Rámové ulici má zajímavé majitele. Stojí za ním rodina fotbalového trenéra Ivana Haška, který před časem trénoval v japonském městě Kóbe. Zamiloval se do tamní kuchyně a po návratu s pomocí rodiny a japonského šéfkuchaře otevřel sushi bar nazvaný Yoshihashi Sushi. Jedná se o slovní hříčku, neboť v překladu to znamená "šťastná hůlka", ale zároveň jde o spojení jmen šéfkuchaře Yoshiho a rodiny Haškových.
Gastronomická nabídka je poměrně pestrá a široká. Základním pilířem je samozřejmě sushi, respektive sashimi, nigiri či hosomaki. V případě sashimi a nigiri si zákazníci mohou vybrat zhruba z tuctu syrových ryb a plodů moře, přičemž na ně čekají poměrně zajímavé výzvy a překvapení. Vedle "běžného" mořského vlka, pražmy, lososa či tuňáka je v nabídce třeba nigiri připravené z jiker mořského ježka. To je ovšem pouze pro znalce. Běžný zákazník si nejvíce pochutná na lehce zauzeném a posléze grilovaném úhoři s domácí omáčkou, milovníci gastronomických kuriozit zase ocení nigiri s grilovanými játry foie gras, což je kreativní fusion francouzské a japonské kuchyně.
Mezi nejoblíbenější pokrmy Yoshihashi patří krevety v tempuře servírované s lehce pálivou omáčkou či pomalu pečený vepřový bok v japonské marinádě. Překvapí ovšem také na sladko vařená chobotnice či hovězí jazyk se slavnou ponzu omáčkou, jejíž součástí jsou vedle japonského rýžového vína mirin také citrusy.
A ještě dvě zajímavosti. Tou první je japonská verze v Asii oblíbených "hot potů", kdy si jídlo připravují sami hosté u stolu − v tomto případě si do vařícího vývaru vkládají tenké plátky hovězí roštěné a vepřového bůčku (je třeba objednat den dopředu). Jako druhé překvapení musíme zmínit kreativní zmrzliny z červených fazolí, sezamu či zeleného čaje.
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom




