Dezert s nostalgickým názvem Kofila uchvátí dokonalou čokoládovou chutí.
Králičí consommé – kroketa z králíka, zeleninové brunoise a zeleninové chipsy

Olomoucké tvarůžky – houbové pyré, sušené olomoucké tvarůžky, houbový chips

Benjamin
Norská 14
Praha 10 Vršovice
www.benjamin14.cz
Gastronomie hrou. Přesně takové by mohlo být motto vršovického Benjamina, který co nevidět oslaví své první narozeniny. Od té doby zestárl, vyspěl a získal zkušenosti. Ale na hře − základním pilíři své filozofie − stále staví.
Hravý je už samotný koncept, neboť všichni sedí u jednoho stolu a všechny chody jsou servírovány ve stejný čas pro všechny hosty − záleží jen na tom, zda přijdou na krátké podvečerní, či dlouhé večerní menu. To druhé začíná v osm hodin a obvykle se protáhne až do jedenácti. Hrají si i kuchaři − se samotnými surovinami, s netradičními kombinacemi chutí i s texturou pokrmů. A hrají si také hosté, u nichž platí, že čím více jsou otevření novým zážitkům, tím více si večer plný překvapení užijí.
Menu má na svědomí dvojice mladých a talentovaných šéfkuchařů v osobě Tomáše Torhana a Radka Jakubce. Po úvodu v podobě výtečného domácího pečiva čeká na hosty jemný pstruh připravený na uzeném seně a hned vzápětí přichází jeden z vrcholů celého večera v podobě dnes již téměř nepoužívaných býčích žláz. Nemusíte mít obavy, jemné maso připravené sous-vide metodou a posléze ochucené majoránkou je obalené a osmažené, díky čemuž připomíná spíše velmi jemná játra. Hned poté překvapí "obyčejná" kombinace pečeného pórku, bramborové kaše a příjemně nakyslých hub, která je důkazem, jak skvělé chutě skrývají běžně používané suroviny.
Potěší také vzorná prezentace amura v tradiční kombinaci s koprem a smetanou či jemné a šťavnaté maso z daňka, opět připravené metodou sous-vide. Závěrem ještě praktické informace. Krátká večeře s pětichodovým menu vychází na 1200 korun, za osmichodové menu hosté zaplatí 1800. Pokud si zvolí verzi s párováním vín − a to vřele doporučujeme −, bude účet o 430, respektive 720 korun vyšší.
Podívejte se, jak v restauraci Benjamin připravují podzimní dýňovou polévku
Podzimní dýňová polévka
Šéfkuchař restaurace Benjamin Radek Jakubec nám ukázal, jak na skvělou podzimní dýňovou polévku.