V Klicperově ulici v centru Chlumce nad Cidlinou kdysi stálo velké řeznictví. V udírnách, prostorách na bourání masa a dalších úsecích výroby pracovalo pro rodinu Procházkových za první republiky až 50 lidí. Maso dodávali i do Prahy.
Tam, kde kdysi vodili na porážku skot, se dnes vaří pivo. Majitelé, kteří budovu získali po roce 1989, se prostory rozhodli na začátku 90. let prodat. V nájmu je tehdy měl Roman Vacek a Světlana Věříšová, kteří tam provozovali hospodu. A rozhodli se objekt na úvěr koupit.
800 hektolitrů
činil loni výstav rodinného mikropivovaru U Vacků.
5 stálých piv
mají Vackovi po celý rok na čepu. Jde o světlou desítku a světlou a polotmavou dvanáctku, vedle nich také dvě svrchně kvašená piva, patnáctku typu IPA a třináctku APA.
5 sezonních piv
To je zhruba počet, který se na čepu vystřídá v závislosti na ročním období. Patří mezi ně pšeničná šestnáctka bockbier, vánoční čtrnáctka či letní pšeničná jedenáctka.
"Dřív jsme měli ve městě 10 let obchod s potravinami, provozovali jsme bar v sokolovně a pořádali zábavy. Ale s příchodem supermarketu jsme pro prostory obchodu našli lepší využití a zábavy si tehdejší majitel sokolovny nakonec chtěl pořádat sám," popisuje Světlana Věříšová. Ač nesezdáni, s Romanem Vackem, po němž je pojmenovaný i dnešní pivovar, jsou nejen obchodní, ale i životní partneři.
Dlouhé roky jejich podnikání stálo na provozování hospody a s ní spojeného penzionu. Na minipivovar došlo až časem. Oba nebyli úplně spokojení s pivem, které do hospody kupovali od velkého pivovaru. "I sami řidiči si občas dělali legraci, že vozí dešťovku," směje se dnes Věříšová.
S partnerem se tak rozhodli zapsat do kurzů vaření piva a objížděli malé pivovary na jihu Čech. K založení toho vlastního je nakonec zviklala až návštěva vísky Mělnické Vtelno. "Viděli jsme, že pivovary fungují i v menších městech, než je to naše. Tak proč by nemohl fungovat i u nás," vzpomíná Věříšová. I Chlumec se svými pěti tisíci obyvateli je pořád více než pětkrát větší než Mělnické Vtelno, kde se k vaření piva inspirovali.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 60 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Filip Sýkora
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



