Cestu k budově v průmyslové zóně na okraji Rajhradu ukazuje jen cedule s ručně psaným nápisem "pivovar". Uvnitř právě bez vážnějších závad proběhla kontrola bezpečnosti práce, což potěšilo oba spolumajitele minipivovaru Duck and Dog: sládka Pavla Macháně, vystudovaného biochemika s doktorátem z brněnské Mendelovy univerzity, i Petra Mifka. Ten jako obchodník se stavebninami (a otec Macháňovy přítelkyně) rozjezd společného podniku financoval, s nápadem vařit svrchně kvašená piva ale přišel jeho mladší kolega. "Výstupem vědeckého studia by měl být vědec, ale já jsem vždycky měl blíž k praxi. Díky pivu jsem dokončil studium, je to silný motivační prvek," říká Macháň.
V Česku méně obvyklý pivní typ ochutnal poprvé před šesti lety, když mu jej sestřenice přivezla z výletu do Spojených států. Zachutnal mu a rozhodl se, že si ho zkusí uvařit sám. "Zjistil jsem, že pivo nemusí být jen klasický český ležák. Nějaká svrchně kvašená piva už byla k dostání i u nás, ale nabídka byla velmi omezená, tak jsem se do toho pustil," vzpomíná. Z reakcí kamarádů usoudil, že pivo má úspěch a mohlo by se prodávat. Šel proto na zkušenou do vyhlášeného brněnského minipivovaru Lucky Bastard a v roce 2015 zahájil provoz vlastního minipivovaru spolu s Petrem Mifkem.
600 respondentů
oslovili majitelé minipivovaru při hledání názvu. V průzkumu zvítězil Duck and Dog.
440 hektolitrů
svrchně kvašeného piva uvařili v roce 2016, kdy pivovar začal fungovat v nových prostorách. Letos se chtějí dostat na 600 hektolitrů.
300 lahví
naplní v Duck and Dog ručně každý den. Většinu piva ale prodávají v sudech.
Partner v podnikání si cestu ke svrchně kvašeným pivům hledal déle. "Člověk se do toho musí vpít, není to tak, že bych se napil a hned mi to chutnalo. Když jsem dával ochutnat kamarádům, říkali, že se to nedá pít," vzpomíná.
Pivovar původně stál v Sokolnicích, tamní prostory ale nevyhovovaly a kromě toho byl hned vedle další minipivovar. Duck and Dog se tedy před rokem a půl přesunul do Rajhradu. "Je tady dobrá dopravní dostupnost a je to levnější," říká Mifek, podle nějž se investice do rozjezdu minipivovaru pohybovaly kolem čtyř milionů korun.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 60 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.
Beru na vědomí, že budu dostávat obchodní sdělení, týkající se objednaných či obdobných produktů a služeb společnosti Economia, a.s. Odmítnout zasílání
Můžete si prohlédnout kompletní nabídku,
která obsahuje i tištěné vydání.
Pokud potřebujete poradit, napište nám, nebo zavolejte na +420 233 071 111
Pokud potřebujete poradit, napište nám,
nebo zavolejte na +420 233 071 111