Ominipivovaru Nachmelená Opice si znalci piva v Krnově povídali ještě předtím, než první várka piva vůbec opustila ležácké tanky. Jako o velké události pro město, kde se pivo vařilo naposledy v 50. letech, psalo o otevření společného podniku ekonoma Jiřího Valenty a sládka Michala Kuřece třeba místní vydání listu Deník už v říjnu 2015. Tedy dva měsíce před startem. Společníkům se díky promyšlenému marketingu povedla úctyhodná věc: Michal Kuřec dával rozhovor o pivu, které se ještě ani nedalo koupit.
Když přišel v prosinci téhož roku "den D", stála se před pivovarem na Nachmelenou Opici fronta. "Lidé čekali jak za komunistů na banány. Museli jsme dávat pivo na příděl, aby se dostalo na všechny," vzpomíná Jiří Valenta. V prvních týdnech provozu se potvrdilo, že sebevědomé vytváření povědomí o značce se vyplatilo. "Měli jsme neustále vyprodáno," dodává Valenta. Značka se zařadila mezi ty z horních příček žebříčku top českých minipivovarů. A to i přes fakt, že pivovar nemá vlastní hospodu.
1700 hektolitrů
se v Nachmelené opici uvařilo hned v prvním roce fungování minipivovaru.
10 milionů korun
byla prvotní investice do technologie a stavebních úprav budovy. Postupně se ještě zvýšila kvůli rozšiřování kapacity.
50 procent
výroby tvoří svrchně kvašené speciály. Nachmelená opice vedle oblíbeného piva IPA chystá také sérii "single hop" piv postavených na jediném druhu chmele.
Rozjezd podnikání krnovského minipivovaru se možná na první pohled zdá ze strany obou společníků trochu riskantní. Pokazit si jméno v tomto oboru není nic nesnadného a ztracená reputace se prakticky nedá napravit. Cejch špatného piva jen tak něco nesmyje. Pokud by první várka Nachmelené Opice nedopadla na sto procent, mohlo se snadno stát, že Valenta s Kuřecem skončí stejně rychle, jako začali. Jenže to je jen první pohled.
Sládek Michal Kuřec opíral své sebevědomí o dlouhou praxi. A také inženýrský i doktorský titul v oboru pivovarství na Vysoké škole chemicko-technologické. Po jejím absolvování působil pět let na pozici technologa v Pivovarech Lobkowicz, na starosti měl všech sedm pivovarů skupiny. "Řešil jsem všechny problémy kolem technologií, měl jsem na starosti také suroviny," vysvětluje Kuřec. Díky tomu, že nepracoval jen v jediném pivovaru, prý také viděl celý tenhle byznys v širších souvislostech.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 50 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později