Guacamole − máslová pasta, bez které se neobejde žádný z velkých svátků severoamerického kontinentu, fotbalový Super Bowl nebo mexická oslava vítězství nad Francouzi. A pasta, jež začíná být čím dál tím dražší. Její hlavní surovina, avokádo, totiž zažívá globální boom. Díky němu se avokádo meziročně "zhodnotilo" o 100 procent. V Mexiku se nyní prodává desetikilová přepravka za 530 pesos, tedy zhruba za 28 dolarů. Experti předpovídají, že v létě může být cena v obchodech proti dnešku opět dvojnásobná.
Poptávka roste, pěstitelé nestíhají dodávat, a navíc jim nepřeje ani počasí. Hipsterské saláty, sendviče, burgery a nachos přicházejí o poměrně zásadní ingredienci. Avokáda je zkrátka málo a lepší to hned tak nebude. Zvlášť když se jeho pěstování stává politicky citlivou záležitostí.
Podle mnohých kritiků je totiž avokádo novým "palmovým olejem", neboť má na svědomí rozsáhlé plundrování přírody. Mexičtí farmáři ve snaze dodat na trh velmi dobře naceněnou komoditu rozšiřují svá pole. Za oběť pak padají rozsáhlé lesy Střední Ameriky, především ceněné borové háje v provincii Michoacán. Podobná situace panuje i v dalších oblastech, jako například v Portoriku, Dominikánské republice či Kolumbii. Zemědělci ve snaze naskočit na dobře placený trend klestí, co jim přijde pod ruku.
V suchem sužované Kalifornii je zase kritizována vysoká náročnost tohoto ovoce na vodu. Na vypěstování jednoho kila avokáda totiž padne přes 250 litrů životodárné tekutiny. Ani tyto zjevné dopady na životní prostředí nicméně nevybudily ve veřejnosti žádnou výraznější reakci, která by zájem o módní plodinu alespoň trochu utlumila.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 60 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později