Letní sázka o geneticky modifikované potraviny
Rozhodli jste se v létě začít žít zdravě? Jako člověk s jistou odbornou erudicí v biologii vám radím zapomenout na biopotraviny. Navzdory opakovaným tvrzením jejich pěstitelů a propagátorů neexistují žádné hodnověrné vědecké důkazy, že by předpona "bio" automaticky znamenala menší riziko a zdravotní přínos pro spotřebitele. Biopotraviny naopak opakovaně provázejí skandály, které asi nejpřesněji shrnuje trpký bonmot: "Jaký je rozdíl mezi obyčejným sedlákem a biosedlákem? Běžný sedlák pole hnojí a stříká ve dne, zatímco biosedlák to dělá v noci." Biopotraviny mohou být dokonce nebezpečnější než ty běžné. Biosedláci je totiž neošetřují proti plísním, takže často obsahují jejich produkty zvané mykotoxiny, tedy látky, které jsou rakovinotvorné.
Předražené biopotraviny tedy spotřebitelům nepřinášejí žádnou přidanou hodnotu. Je to jen marketing, nic víc. V tom se zásadně liší od potravin vyrobených z geneticky modifikovaných plodin. Jde o nejprověřenější jídlo, jaké si můžete představit. Ve Spojených státech GMO běžně konzumují už tři desetiletí, aniž by komukoli poškodily zdraví. Nevěříte? Čtenářům Ekonomu nabízím sázku. Prvního z vás, kdo přinese hodnověrný vědecký důkaz o opaku, pozvu na večeři do luxusní restaurace. Platí?
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 60 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později