Cider má v Británii velmi dlouhou a slavnou historii. Léta se mělo za to, že jeho výrobu na ostrovy přinesli Normané, ale zřejmě se zde připravoval ještě mnohem dříve, možná už v římských dobách, neboť právě Římané začali v Británii, respektive v jižní Anglii pěstovat jablka. V 17. a 18. století popularita cideru významně vzrostla, zvlášť proto, že si ho na rozdíl od lidového piva oblíbila anglická elita, šlechta i bohatí podnikatelé. Jeho výroba začala stoupat po klimatických změnách, kdy se v jižní Anglii přestalo dařit révě, a tak cider nahradil víno. V 19. století se dokonce stal jakýmsi záložním platidlem, neboť dělníci na farmách dostávali část odměny v naturáliích - právě v podobě cideru (vedle platu dostávali tři až čtyři pinty cideru denně). Na konci 19. století, v době silné kampaně proti alkoholismu, bylo však vyplácení části platu v podobě cideru zakázáno.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 90 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



