Václav Dolanský a Petr Zeman, majitelé firmy České houby, jsou dvojicí, která trochu připomíná nadšené průkopníky. Pěstovat houby jako byznys je, alespoň v Česku, poněkud horor, jak sami přiznávají, protože jde o rychle se kazící zboží, kde je spousta rizik, kde se může byznys pokazit jak na počátku, tak na konci celého řetězce.
"Je to bláznivý obor. Málokdy se povede, že se realita sejde s nějakým plánem na papíře, s byznysplánem," vysvětluje Dolanský. Oblíbená hláška obou byznysmenů, když to někde zaskřípe, zní "je to na houby". I z této věty, která mezi nimi zdomácněla, je patrné, jaká vlastně je dvojice podnikatelů. Mají potřebný nadhled a humor, zapálení, odvahu, ale hlavně nadšení pro pěstování hub. Ve dvou pěstírnách v Soběslavi a Nedvědicích v jižních Čechách vyprodukují týdně až 60 tun hub, z toho dvě třetiny žampionů a jednu třetinu hlív.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 90 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



