Většina pivařů, kteří se nespokojí s poměrně unifikovanou nabídkou velkých pivovarů, hledá alternativy u jejich menší konkurence. Kromě toho ale v Česku přibývá stále více lidí, kteří se rozhodli vařit si pivo úplně sami. Jedním z nich je i Jiří Mezihorák z Brna. Pivo je jeho velkým koníčkem, a tak s kamarádem loni v listopadu poprvé vyzkoušeli, jestli ho zvládnou vyrobit i vlastními silami.
První várku uvařili z koncentrátů, postupně však přešli na náročnější výrobu ze základních surovin: sladu, chmele a kvasnic. "Od té doby jsme uvařili už celkem 15 várek," říká Jiří Mezihorák. Metodou pokusů a omylů postupně dospěli k výsledku, za který by se nejspíše nemusely stydět ani některé minipivovary. A to s minimálními náklady. "Jedno pivo nás vyjde po započítání surovin a energií na výrobu zhruba na 10 korun," upřesňuje Mezihorák.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 80 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Jan Němec
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



