Pít kohoutkovou vodu je dnes trendy a přibývá restaurací, které nabízejí zdarma či za mírný poplatek točenou vodu z kohoutku, což je mimo jiné běžné například ve Francii či Itálii. Voda z kohoutku zažene žízeň, je vhodná při posezení u kávy a může doprovodit obyčejný rychlý oběd, ale jen těžce se páruje s kvalitními jídly a vybranými víny. Ostatně jen málokterý Čech by zapil vepřovou se zelím vodou, a stejně tak to platí pro pokrmy francouzské či italské kuchyně, ke kterým se daleko více hodí minerální vody než voda z kohoutku. Některé americké luxusní restaurace dokonce zavádějí speciální vodní menu, které připomíná vinný lístek.Pokud lidé kombinují zajímavá jídla s vínem, doušek obyčejné vody je v takové kombinaci příliš prázdný a bezvýrazný. Navíc kvalitní minerální vody jsou filtrované pouze přírodní cestou a nejsou nijak chemicky upravené, díky tomu v nich není cítit chlor, což se může stát při pití normální vody z kohoutku. "Kohoutková voda se v některých případech nepoužívá ani pro přípravu jídla. U jemných chutí totiž opravdu dokáže zničit výsledný dojem," konstatuje Shahaf Shabtay, šéfkuchař pražské restaurace SaSaZu.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 80 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



