Gruzínské vinařství získává v posledních letech ohlas v zahraničí. Vína vyrobená mladými vinařskými firmami na mezinárodních soutěžích sklízejí jedno ocenění za druhým. "Gruzie má obrovský potenciál produkovat vysoce kvalitní a zcela originální vína včetně odrůd, které se nikde jinde nevyskytují, a na to sázíme," říká Marina Kelinošvili, která pracuje jako enolog v soukromé vinařské firmě Khareba. Jedinečnost chuti a vůně získávají gruzínská vína prostřednictvím subtropického klimatu, dostatku srážek, dlouhému slunečnému létu a mírným zimám. Přestože existuje spousta důkazů o tom, že víno vyráběly prehistorické civilizace v Íránu, Makedonii či Arménii už čtyři a půl tisíce let před Kristem, pravou kolébkou vína je podle vědců právě dnešní Gruzie. A časová stopa jde ještě hlouběji do minulosti. Zní to až neuvěřitelně, ale podle historiků právě v Gruzii došlo před 10 tisíci lety k prvnímu pěstování vinné révy, z níž se víno připravovalo metodou kvevri. A nejzajímavější na tom je, že nejde jen o vzdálenou či zapomenutou minulost, neboť stejná technologie se v Gruzii, byť v omezeném měřítku, používá i dnes.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 90 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



