Několik měsíců pak ale ještě potrvá, než se z burčáku vyloupne čirá tekutina - víno. Oblíbený nápoj je starý sedm tisíc let. Jeho existenci dosvědčuje nález nažloutlé usazeniny na dně džbánku, který byl objeven na území dnešního Íránu. Velmi dobrými vinaři byli i Egypťané, kteří vinnou révu dokonce pěstovali dříve než Řekové. Od dědiců řecké kultury Římanů se pěstování vína dostalo až do střední Evropy. Většina lidí je však spíše konzumenty než pěstiteli vína, proto se zajímá o chuť či barvu, ne o technologii jeho výroby. Ledacos se dá vyčíst z korku, znalci dokonce tvrdí, že prozradí kompletní příběh vína, zvláště je-li položen na elegantním podstavci z nerezové oceli. Pokud se korek drolí, podává zprávu, že víno nebylo dobře "naležato" uskladněno. Barva a jiskra ušlechtilého nápoje vynikne ve skleněné karafě. Udržení správné teploty vína během konzumace zajistí chladicí nádoba.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 80 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



