Zvlněné kopce s dubovými lesy na západě Španělska připomínají nejkrásnější světové vinařské oblasti - Burgundsko, Toskánsko či Napa Valley. Jedna zásadní věc tu ale chybí. Vinice. Zdejší krajina vypadá jako obrovský park. Pokud však během podzimu pojedete z města Huelva v západní Andalusii směrem na sever do Salamanky, určitě si všimnete, že pod stromy to žije. Tmavá, štětinatá a podsaditá zvířata, která čenichají v podrostu, hnaná obžerskou a nikdy nekončící touhou po žaludech, jsou iberští vepři, místní ekonomický zázrak. Jedná se o potomky starodávné rasy, která přežila beze změn po dva tisíce let. Tito čistokrevní tvorové jsou dokonale přizpůsobeni místnímu podnebí i krajině. Z jejich masa se vyrábí ta nejlepší šunka na světě.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 90 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



