Zvlněné kopce s dubovými lesy na západě Španělska připomínají nejkrásnější světové vinařské oblasti - Burgundsko, Toskánsko či Napa Valley. Jedna zásadní věc tu ale chybí. Vinice. Zdejší krajina vypadá jako obrovský park. Pokud však během podzimu pojedete z města Huelva v západní Andalusii směrem na sever do Salamanky, určitě si všimnete, že pod stromy to žije. Tmavá, štětinatá a podsaditá zvířata, která čenichají v podrostu, hnaná obžerskou a nikdy nekončící touhou po žaludech, jsou iberští vepři, místní ekonomický zázrak. Jedná se o potomky starodávné rasy, která přežila beze změn po dva tisíce let. Tito čistokrevní tvorové jsou dokonale přizpůsobeni místnímu podnebí i krajině. Z jejich masa se vyrábí ta nejlepší šunka na světě.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 90 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později