Nestačí, že bakterie jsou všude kolem nás a v těle jich máme více než vlastních buněk, v posledních letech na nás vyskakují i z reklam. Bez prospěšných bakterií v "živých" jogurtech pomalu nemůžeme přežít podzimní, zimní ani jarní plískanice. Platí i v tomto případě, že stokrát opakované tvrzení se stane obecně přijímanou pravdou? Nebo má reklama skutečně pravdu a "živé", takzvané probiotické potraviny jsou našemu tělu opravdu užitečné? S vědeckými důkazy na toto téma to kupodivu zatím nebylo valné. Zlepšit by to mohl nápad Nathana McNultyho, mikrobiologa z Washingtonovy univerzity. Jeho inovace je přitom vlastně jen poměrně malá: experimentoval s lidmi a zvířaty najednou. Na lidské straně pokusu bylo sedm párů dvojčat. Jedno z nich pravidelně pojídalo běžně dostupný jogurt s živými bakteriemi, druhé ne. Na konci se srovnáním bakteriální DNA z jejich stolice ukázalo, že jogurt naše bakterie moc neochromí. Jejich složení i množství ve střevech nezměnil. Na druhou stranu probiotika zlepšila schopnost štěpit v těle jednoduché i složité cukry. Podobný pokus zároveň probíhal i u hlodavců šlechtěných a chovaných tak, aby měli ve střevech stejné bakterie jako lidé. Výsledky byly shodné: jogurt situaci ve střevech nezměnil, ale zlepšil trávení. Z laického pohledu to vypadá na "nudnou plichtu": jogurty pomáhají, ale ne moc.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 50 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později