Nestačí, že bakterie jsou všude kolem nás a v těle jich máme více než vlastních buněk, v posledních letech na nás vyskakují i z reklam. Bez prospěšných bakterií v "živých" jogurtech pomalu nemůžeme přežít podzimní, zimní ani jarní plískanice. Platí i v tomto případě, že stokrát opakované tvrzení se stane obecně přijímanou pravdou? Nebo má reklama skutečně pravdu a "živé", takzvané probiotické potraviny jsou našemu tělu opravdu užitečné? S vědeckými důkazy na toto téma to kupodivu zatím nebylo valné. Zlepšit by to mohl nápad Nathana McNultyho, mikrobiologa z Washingtonovy univerzity. Jeho inovace je přitom vlastně jen poměrně malá: experimentoval s lidmi a zvířaty najednou. Na lidské straně pokusu bylo sedm párů dvojčat. Jedno z nich pravidelně pojídalo běžně dostupný jogurt s živými bakteriemi, druhé ne. Na konci se srovnáním bakteriální DNA z jejich stolice ukázalo, že jogurt naše bakterie moc neochromí. Jejich složení i množství ve střevech nezměnil. Na druhou stranu probiotika zlepšila schopnost štěpit v těle jednoduché i složité cukry. Podobný pokus zároveň probíhal i u hlodavců šlechtěných a chovaných tak, aby měli ve střevech stejné bakterie jako lidé. Výsledky byly shodné: jogurt situaci ve střevech nezměnil, ale zlepšil trávení. Z laického pohledu to vypadá na "nudnou plichtu": jogurty pomáhají, ale ne moc.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 50 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



