To není dobré, protože takové všeobecné snížení cen nutně snižuje zisky, píše Rafi Mohammed, odborník na otázky cenotvorby, v článku nazvaném Ditch the Discounts (HBR leden-únor 2011).
Uvažme firmu, která ceny během recese nezměnila a prodej jí poklesl o 20 %, uvádí autor dále. To znamená, že realizovala 80 % svého obvyklého prodeje za plnou cenu - takže proč dávat slevu všem těmto zákazníkům? Navíc velké slevy omezují možnost ceny po ekonomickém zotavení zvýšit. Jestliže si lidé zvykli platit za pizzu 10 USD, je těžké vrátit cenu řekněme na 16.99, když se poptávka opět zvedne.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 90 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později