Konečně čeština, usměje se s úlevou prodavačka v malém pekařství v centru Českého Krumlova, když obslouží trojici italských turistů a vzápětí slyší objednávku na tři housky v rodném jazyce. Česky si během dne – a uprostřed letní sezony obzvlášť – se zá­kazníky moc nepopovídá. „Během covidu sem jezdili vlastně jenom Češi, ale loni a letos už se vrátili taky cizinci,“ vypráví.

Procházka ulicemi historického jádra jednoho z nejmalebnějších tuzemských měst její slova potvrzuje. „Ja, das ist ein typisch tschechisches Gericht,“ ujišťuje třeba servírka v jedné z místních pizzerií čtyřčlennou německou rodinu, že vepřová pečeně s knedlíkem a zelím od jejich šéfkuchaře je tou správnou volbou, pokud chtějí ochutnat naši tradiční kuchyni. O kus dál jsou slyšet hlasitě hlaholící Poláci, ulicemi brouzdají také pověstné skupinky Japonců s deštníky, kterými se chrání před ostrými slunečními paprsky.

Čeština je tu jasně v menšině. Výjimkou je snad jen jedna speciální kategorie návštěvníků, kteří se v tomto jihočeském městě objevují pravidelně každé léto: vodáci. Český Krumlov je „povinnou“ zastávkou všech kánoí a raftů sjíždějících Vltavu a jejich posádky jsou z drtivé většiny české, pro místní obchodníky a hospodské ale zároveň nezajímavé: v obchodech se suvenýry ani v drahých restauracích na ně totiž nenarazíte.

Ráj suvenýrů a kýče

Pro člověka, který si zrovna nepotrpí na davy lidí, je Český Krumlov tak trochu noční můrou. Je dokonalou ukázkou, že historické centrum představuje pro město nejen cenné kulturní dědictví, ale také tak trochu prokletí. A to tím spíš, když je tak malebné jako to místní.

Okouzlující, téměř pohádková krumlovská architektura, romantický zámek a spousta dalších pamětihodností jsou magnetem na turisty. S růstem věhlasu se jejich polistopadové počty postupně zvyšovaly, a to do té míry, až se jim přizpůsobila i místní ekonomika. A vlastně i život města.

Restauratéři vycházejí vstříc chutím cizinců. Nabízejí také českou pizzu, rožmberský kebab nebo jihočeské pho.

V jeho ulicích dominují prodejny suvenýrů, umělohmotných mečů, brnění a dalšího podobného sortimentu, nabídku doplňuje drahá móda nebo zaručeně český křišťál a bižuterie. Hospody a restaurace vycházejí vstříc zahraničním návštěvníkům, a tak vedle vepřo knedlo zela nebo řízků servírují také typicky českou pizzu, rožmberský kebab, středověké vafle nebo jihočeské pho. Domy se mění na hotely, penziony anebo „airbnb byty“. To vše dohromady spolu s ploužícími se turisty zaručeně ničí zbytky někdejšího genia loci.

Související

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 70 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.