Česká populace je historicky velmi citlivá na ceny potravin. O to více vyvstává otázka, proč právě v Česku potraviny zdražují téměř nejvíc z celé EU a do kdy takový stav potrvá.
Skutečností přitom je, že důvody k výraznějšímu růstu cen potravin se kumulovaly již nějakou dobu. Počátek válečného konfliktu na Ukrajině, kdy se tuzemské ceny zcela „utrhly ze řetězu“, zdražování potravin jen urychlil.
Podinvestované zemědělství
Začít je třeba již v předlistopadovém období, kdy byly ceny potravin na našem trhu dotovány takzvanou zápornou daní z obratu. V praxi to znamenalo, že skutečná cena potravin byla vyšší, než za jakou je občané kupovali. Dotace to nebyla nijak malá – podle kvalifikovaných odhadů spotřebovala v předlistopadovém období až desetinu státního rozpočtu čili několik desítek miliard korun ročně z peněz daňových poplatníků.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 80 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Petr Havel
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



