Při zvyšování teplot v důsledku klimatických změn se v Česku zlepšují podmínky pro pěstování některých odrůd vinné révy. Zároveň s sebou oteplování nese šíření chorob, které ji napadají, z jižní Evropy více na sever. „Já jsem ale optimista a věřím, že plusy budou převažovat,“ říká Martin Chlad, nový šéf Svazu vinařů, který zastupuje většinu českých producentů vína. Podle něj se mezi Čechy zvyšuje povědomí o kvalitním vínu a s tím stoupá počet investorů, kteří ukládají peníze do archivních lahví. Chlad odhaduje, že jich mohou být i tisíce.
Jaký dopad měla pandemie covidu na české vinaře?
Rozptyl byl velký, propad prodejů byl v první fázi od pěti do 80 procent. Větší vinaři, kteří prodávají hlavně v obchodech, se relativně drželi. U menších vinařství, která se primárně zaměřují na gastro sektor, byla rána obrovská, protože restaurace a vinárny byly zavřené. Řada těchto menších vinařů změnila prodejní strategii, takže nakonec se loni celý obor ustálil asi na dvacetiprocentním propadu.
Kolik vinařů skončilo?
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 90 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později