Navštívit historické památky v centru města a spojit jejich prohlídku s ochutnáváním piva? V Praze to není problém. Týdeník Ekonom naplánoval a prošel pětikilometrovou trasu, na níž obdivování staré Prahy zpestří ležáky v deseti různých pivovarech. Procházka má svá pozitiva i negativa. Pivní turista během ní mine hned několik významných památek a podívá se do uliček staré Prahy, kam by jinak nejspíš nezavítal. Na druhou stranu především v okolí Staroměstského náměstí je potřeba počítat s davy turistů. A konečně: atraktivní lokalitě většinou odpovídají také ceny. "Pražská desítka" není nic pro spořivé pivaře.

Trasa začíná na křižovatce ulic Ječná a Lipová v Pivovarském domě, jednom z prvních minipivovarů otevřených v Česku po roce 1989. Letos v dubnu podnik oslavil 20. výročí založení. Svého času byl jediným místem v Praze, kde nabízeli tehdy exotická, netradiční piva. Kávová, banánová nebo višňová v měděných varnách přímo v restauraci vaří dodnes. V době "ejlů" ale už nepřekvapí, a tak je jasnou volbou světlý ležák Štěpán. Nebezpečně pitelná dvanáctka s lehkou sladovou a kvasnicovou chutí za 50 korun je pro start pivního maratonu ideální.

jarvis_5b33a53c498e8cf84d9484f7.jpeg
Nejvěhlasnější pražský pivovar U Fleků
Foto: Libor Fojtík

Cesta pokračuje dolů Ječnou ulicí na Karlovo náměstí, kolem kina Mat do ulice Odborů a dál do Křemencovy. Nejvěhlasnější pražský pivovar U Fleků není možné minout: upozorní na něj skupinky turistů fotící se pod velkými hodinami s názvem podniku. Restaurace U Fleků je dnes více než cokoliv jiného turistickou atrakcí. Uvnitř podniku, kde se pivo vaří zhruba 500 let, češtinu nezaslechnete: černý flekovský 13stupňový ležák kávové vůně i chuti nejspíš budete popíjet za poslechu harmonikáře společně se skupinkami Němců, Rusů, Japonců nebo Španělů. A zaplatíte za něj 69 korun za čtyři deci.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 70 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!

Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.

Odkaz pro sdílení:
https://ekonom.cz/c1-66180860-prazska-desitka-pivni-osvezeni-mezi-historii