Italové milují řemeslnou zmrzlinu, tedy domácí zmrzlinu bez barviv, éček, emulgátorů a stabilizátorů. V poslední době se řemeslná zmrzlina začíná objevovat také u nás. Lídrem v kategorii řemeslných zmrzlin je cukrárna Crème de la Crème.


Komorní cukrárna v Husově ulici na Starém Městě není jen výrobnou a prodejnou zmrzliny. V příjemném podniku mohou hosté ochutnat řadu čerstvě připravených palačinek, a to jak sladkých, které se ideálně kombinují se zmrzlinou, tak také slaných, třeba s mozzarellou a rajčaty nebo se sýrem a italskou šunkou. Nechybí ani zapečené tousty či bohatá nabídka dortů a dezertů, opět připravovaných domácím způsobem bez polotovarů.

Novinka pro vegany

Z nabídky

Slaná palačinka s mozzarellou a rajčaty    95 korun

Sladká palačinka s jahodami a mascarpone    120 korun

Tip

Vyzkoušejte lehce nakyslou zmrzlinu z maracuji, slaný karamel či klasickou vanilkovou zmrzlinu.

Prim hrají samozřejmě zmrzliny. Zkušený zmrzlinář Jan Hochsteiger, který se řemeslu vyučil v Itálii, se stále snaží objevovat nové kreativní příchutě, v dubnu připravoval zmrzliny ochucené bylinkami, například levandulí. Ale zdaleka ne všechny originálně pojaté zmrzliny jsou prodejně úspěšné. Loni na podzim zkoušeli v rámci aktuální nabídky medovou či perníkovou zmrzlinu, ale ty se příliš neprodávaly.

Naopak když letos na jaře připravil kopřivovou zmrzlinu, téměř vzápětí z pultů zmizela. Překvapivou letošní novinkou jsou veganské "smetanové" zmrzliny připravené bez vajec a bez mléka (ovocné sorbety jsou veganské z podstaty), které Jan Hochsteiger nejprve prezentoval na akci "Veganská náplavka" a vzápětí čtyři druhy veganské zmrzliny zařadil do stálé nabídky.

Bezedný pohár

V polovině června bude v rámci "Pivní náplavky" připravovat zmrzlinu z piva a v létě se mezi speciály již tradičně objeví zmrzliny alkoholové, s příchutí oblíbených koktejlů či třeba prosecca. Už v červnu obohatí stálou nabídku exotické sorbety z málo známých ovocných plodů jako je guave či rambutan.

Další speciální zmrzliny dodává zmrzlinář do špičkových pražských restaurací, třeba do Karpíškovy Esky v Karlíně, Buddha Baru či Asian Templu. Milovníci zmrzliny mohou využít zvláštní nabídku bezedného poháru, kdy za cenu 200 korun mohou ochutnávat všech 24 zmrzlin v neomezeném množství. Jinak jsou k mání tři velikosti porcí v cenách 35, 70 a 100 korun.

Podívejte se, jak zmrzlinář Jan Hochsteiger vyrábí pistáciovou zmrzlinu:

Ochutnejte pravou italskou zmrzlinu v centru Prahy

Limonády ze sorbetů

Přestože do cukrárny se nechodí na víno, v nabídce Crème de la Crème tři vína jsou: bílé, růžové a červené z malé rodinné firmy gaskoňského vinaře Nicolase Duffoura z vinařství Saint Lannes. Zvláště bílé připravené jako cuvée tamních odrůd je příjemně svěží a aromatické. Daleko častěji si hosté objednávají domácí limonády, které se v Crème de la Crème vyrábějí z ovocných sorbetů, nejčastější kombinaci představuje citron s mátou či limetka se šťovíkem. V nabídce jsou také šejky, opět připravené ze zmrzlin, či výborná káva z domácí řemeslné pražírny Radima Tomka z Hostivaře.

Rozhovor se zmrzlinářem: Jan Hochsteiger

IMG 3775Jaká zajímavá surovina je v české gastronomii stále nedoceněná a málo používaná?

Je hodně surovin, které jsou nedoceněné. Třeba kopřivy, pampelišky, růže. Nebo takový jalovec. To jsou suroviny, které mají obrovský potenciál. Dříve se u nás běžně používaly, ale pak byly zapomenuty a teprve teď se k nim pomalu vracíme.

Jaká kombinace chutí či surovin vás v poslední době nejvíce zaujala či překvapila?

Určitě je to zmrzlina, kterou jsem teď dělal s Janem Všetečkou, který pro síť restaurací Ambiente vymýšlí nová jídla. Připravili jsme zmrzlinu, kde se kombinuje chuť podmáslí, estragonu a rebarbory – zdánlivě tedy věci, které k sobě na první pohled nemohou pasovat, přitom fungují skvěle. Tohle mě hodně baví, každá surovina bez té druhé by neměla efekt, ale jejich propojení vykouzlilo nádhernou chuť. To je cesta, jak posouvat gastronomii kupředu.

Do jaké restaurace rád chodíte a co si tam obvykle dáváte?

Mám oblíbenou pizzerii Alforno na Petrském náměstí, ta má pro mě kouzlo, protože tam pracuje pizzař Antonio, který dělá pizzu srdcem. Dávám si čistou Margheritu, a když mi ji připraví on, tak chutná báječně.

Související