Na podnikání v gastronomii si přitom vylámalo zuby nejen mnoho „amatérů“ či známých osobností ze světa kultury nebo sportu. Rovněž zkrachovalé restaurace profesionálů z oboru by se daly počítat na desítky, ne-li stovky.

I byznysmeni, které oslovil týdeník Ekonom, si často prošli během doby, co vlastní restauraci, mnoha problémy. Přesto jsou dnes v naprosté většině úspěšní a svého rozhodnutí vrhnout se do gastronomie s odstupem času nelitují. Proč se ale vůbec rozhodli tak nejistý byznys rozjíždět?



Jak vyplývá z příběhů konkrétních podnikatelů, motivy jsou často velmi různé. Andrej Babiš a jeho žena Monika si oblíbili francouzskou Riviéru, pořídili si tam dům a udělali z něj restauraci Paloma. Někteří byznysmeni, jako třeba spolumajitel Severní energetické a nyní i nadšený vinař Jan Dienstl, si plní sny a staví kolem nich další podnikání. Jiní, mimopražští jednoduše ve „svém“ městě postrádali důstojný podnik, kam by mohli zvát obchodní partnery a návštěvy. To je třeba případ šéfa společnosti Linet Zbyňka Frolíka, ředitele firmy Veba Josefa Nováka nebo majitele Jablotronu Dalibora Dědka.

Najdou se ale i méně obvyklé důvody. Například Jiří Grund s nadsázkou říká, že hotel s golfovým hřištěm postavil kvůli tomu, že neměl poblíž bydliště využití pro golfové hole, které dostal darem. Pro některé byznysmeny pak představuje gastronomie v podstatě koníčka – jako pro Václava Dejčmara, druhého největšího akcionáře společnosti RSJ obchodující na burze. V restauraci prý zapojí kromě levé hemisféry pracující při analytické práci také zbylou, „společenskou“ část mozku.

Výčet bohatých byznysmenů, kteří se pustili do podnikání v gastronomii, pochopitelně není kompletní. Například společnost RSJ, v níž působí majitel restaurace School Václav Dejčmar, se zdá být skoro inkubátorem restauratérů. Kromě Dejčmara totiž v gastronomii působí i jeden z jeho kolegů, předseda představenstva Libor Winkler. Ten už v Praze rozběhl dva velmi úspěšné podniky pod názvem Vinograf.

Restauraci vlastní i miliardář Jiří Šmejc. Podnik funguje v rámci velkolepého luxusního resortu na ostrově, který si Šmejc pronajal na Maledivách, a gurmánské zážitky hostům servíruje michelinská kuchařka Adeline Grattardová.

 

obalka Ekonom 272014Příběhy zmíněných podniků najdete v hlavním tématu nového dvojčísla týdeníku Ekonom, které vychází ve čtvrtek 3. července. Přečíst si ho můžete i na iPadu a iPhonu, tabletu Samsung a dalších zařízeních se systémem Android.

Související

Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!

Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.

Odkaz pro sdílení:
https://ekonom.cz/c1-62448280-restaurace-miliardaru-majetni-cesi-zkouseji-stesti-v-jednom-z-nejzradnejsich-podnikani