Sýry bez přidané náhražky rostlinných tuků, kvalitní majonézy, jogurty, utopenci z kvalitního masa a desítky dalších obdobných potravin ryze z tuzemských surovin. Takovou nabídku slibují nové specializované prodejny, o jejichž otevření ještě v tomto roce uvažuje Potravinářská komora.
Obchody mají být součástí velkých nákupních center, která jsou dnes často kapacitně nevyužitá, a kde proto není obtížné získat pronájem za rozumnou cenu.
O tom, kdo a jak by v budoucnu síť nových prodejen spravoval a provozoval, nemá komora ještě zcela jasno. Může to být jedna obchodní společnost zaštítěná komorou, nabízí se i možnosti franšízy. Základní kapitál by měly poskytnout samy firmy, které budou mít o prodej svého zboží zájem.
Nicméně naprosto zřejmé už je to, k čemu by měla chystaná prodejní síť sloužit: K propagaci a odbytu těch kvalitních českých potravin, které se do velkých obchodních řetězců nedostanou.
"Známe spoustu podnikatelů, jejichž zboží řetězce odmítají s poukazem na to, že se kvůli vyšší ceně neprodá v dostatečném množství. Obchodníkům se prý nevyplatí se tím zabývat. Jenže kvalitní klobásu nebo chleba prostě z levné nekvalitní suroviny nevyrobíte. Když ji nenajdou v supermarketech, chceme ji lidem nabídnout sami," vysvětluje záměr prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.
DALŠÍ PODROBNOSTI O PLÁNECH POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY NAJDETE V NOVÉM VYDÁNÍ TÝDENÍKU EKONOM, KTERÝ VYŠEL VE ČTVRTEK 17. LEDNA.