1. Již 18 let vedeme pivní žebříček. V přepočtu na hlavu pijeme nejvíce piva na světě...

MICHLiq přesto čeká, že řada hospod bude krachovat. Ekonomika bude proti nim.

Tak dvě třetiny z těch, které zkrachují, si to zaslouží, neboť pivo neumějí načepovat a vaří něco mezi katovým šlehem a kuřecím prsem s broskví. Zbylá třetina z těch, jež zkrachují, doplatí na novou realitu.

2. ...ale teď jsme přepnuli z točeného na lahváče a plechovky. Hostinští s tím nezmohou nic. Stalo se tak třeba v Německu nebo v Británii...

Jsme sice pivní pijáci, ale množství zlatavého moku vytočeného v hospodách a prodávaného ze sudů loni meziročně kleslo o 2,3 procenta, předloni o 5,9 procenta. Změnil se tak poměr mezi vypitým pivem koupeným v obchodech a točeným v neprospěch hospodských.

3. ...a to je problém pro hostinské. Padají jim tržby.

Tržby v sektoru jsou 12,5 procenta pod úrovní 2005 (očištěno o inflaci). Je vidět růst jen u ovocného piva na prodejnách (meziroční růst výstavu +127 %), PET lahví (+121 %), lehkých piv (+95 %), plechovek (+23 %) a speciálních ležáků (+19 %) - nic z toho neznamená větší tržby pro hospodské.

4. A navíc, přesycený trh a recese ekonomiky jim nedovolí zdražit.

Ceny v sektoru jsou ve srovnání se světem nízké, na 60 procentech úrovně EU. Do toho stát zvyšuje daně. Shrnuto, trh projde očistou, byť drsnou. Ve středověku hospoda sloužila i k zásobování obyvatel - lidé si u šenkýře kupovali sůl, koření nebo i maso... Třeba se k tomu vrátíme.

Aleš Michl

Zdroj: Bloomberg, Svaz pivovarů ČR, Eurostat

Související

Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!

Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.

Odkaz pro sdílení:
https://ekonom.cz/c1-56510260-cesi-prestavaji-chodit-do-hospody