1. Již 18 let vedeme pivní žebříček. V přepočtu na hlavu pijeme nejvíce piva na světě...
MICHLiq přesto čeká, že řada hospod bude krachovat. Ekonomika bude proti nim.
Tak dvě třetiny z těch, které zkrachují, si to zaslouží, neboť pivo neumějí načepovat a vaří něco mezi katovým šlehem a kuřecím prsem s broskví. Zbylá třetina z těch, jež zkrachují, doplatí na novou realitu.
2. ...ale teď jsme přepnuli z točeného na lahváče a plechovky. Hostinští s tím nezmohou nic. Stalo se tak třeba v Německu nebo v Británii...
Jsme sice pivní pijáci, ale množství zlatavého moku vytočeného v hospodách a prodávaného ze sudů loni meziročně kleslo o 2,3 procenta, předloni o 5,9 procenta. Změnil se tak poměr mezi vypitým pivem koupeným v obchodech a točeným v neprospěch hospodských.
3. ...a to je problém pro hostinské. Padají jim tržby.
Tržby v sektoru jsou 12,5 procenta pod úrovní 2005 (očištěno o inflaci). Je vidět růst jen u ovocného piva na prodejnách (meziroční růst výstavu +127 %), PET lahví (+121 %), lehkých piv (+95 %), plechovek (+23 %) a speciálních ležáků (+19 %) - nic z toho neznamená větší tržby pro hospodské.
4. A navíc, přesycený trh a recese ekonomiky jim nedovolí zdražit.
Ceny v sektoru jsou ve srovnání se světem nízké, na 60 procentech úrovně EU. Do toho stát zvyšuje daně. Shrnuto, trh projde očistou, byť drsnou. Ve středověku hospoda sloužila i k zásobování obyvatel - lidé si u šenkýře kupovali sůl, koření nebo i maso... Třeba se k tomu vrátíme.
Aleš Michl
Zdroj: Bloomberg, Svaz pivovarů ČR, Eurostat