Rychlý nástup podzimu hoďte za hlavu a jeďte za uměním do Benátek. Města na vlnách Jaderského moře, kde se protíná historie, italský šarm a umění ve všech podobách s tradičně lahodnou kuchyní a nekonečným výběrem skvělých vín. Počasí tam láká hravou variací ocelové nebe a déšť/absolutní slunečno s tím, že nikdy nic není stoprocentně jisté. Navíc na návštěvu Benátského bienále máte poslední dva měsíce. Mnohými je 59. ročník nazýván nejlepším za poslední roky.
Jen si to představte: výpravu zahájíte brzkou ranní procházkou po nábřeží Zattere. Dojdete až úplně na východní cíp k muzeu umění Punta della Dogana, trojúhelníkové budově bývalé celnice, a pozorujete odtud východ slunce. První paprsky se odvážně opírají o zářivě bílou Baziliku San Giorgio Maggiore na protějším ostrůvku a vy víte, že vás čeká den, možná dva, plné výstav.
Kávu a dolcino si dejte s místními v Pasticcerii Toletta nedaleko Gallerie dell´Accademia. Až se na mostu Akademie dostatečně pokocháte nádherným výhledem na Grand Canal, pod schody si u stánku nechte uvázat pestrobarevnou kytici. Jen tak, pro radost! Oběd si naplánujte v rybářském bistru La Palanca na ostrově Giudecca, aperitivo v neformálním podání v Adriatico Mar a za vínem a moderní kuchyní vyrazte do mladistvé restaurace Estro. Možná vám zbude i čas na trochu vzdálenou Locandu Cipriani na okouzlujícím ostrově Torcello, rodinný hotel s restaurací, kde na podzim 1948 strávil celý měsíc Ernest Hemingway.
Galeristka Lucie Drdová v Benátkách strávila skoro celý poslední půlrok. Je kurátorkou jedné z doprovodných výstav oficiálního programu. Oslovili jsme ji, aby pro vás vybrala nejzajímavější umělecké počiny letošního Biennale Arte.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 80 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Gabriela Marešová
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



