Míra nezaměstnanosti začala po roce růstu opět klesat. Od svého nejhlubšího bodu v lednu a únoru, kdy byla na úrovni 4,3 procenta, je podle posledních údajů za květen o čtyři desetiny níže. Ačkoli je to pořád o procento více než před vypuknutím koronakrize, tuzemský pracovní trh je ve velmi podobné situaci jako před ní − lidí schopných a ochotných pracovat není dost a poptávka po nich stoupá. Koronakrize nepřinesla to, v co mnozí podnikatelé doufali, tedy že budou mít k dispozici více zájemců o práci. České ekonomice ale pandemie výhledově přece jen může pomoci − na pracovním trhu se odehrála jedna zásadní změna: struktura zaměstnanosti se posouvá směrem k práci s vyšší odměnou a vyšší přidanou hodnotou.

Lze to vidět na údajích Českého statistického úřadu. V sektoru služby, turistický ruch a ubytování ubylo během prvního čtvrtletí roku 43 tisíc lidí, naopak 32 tisíc lidí přibylo v segmentu informačních a komunikačních činností, což je sektor s vyšší přidanou hodnotou. „Jedná se o lidi, kteří nově pracují v informačních službách, e-commerce a produktovém vývoji, které do segmentu informačních a komunikačních činností spadají. Nejedná se samozřejmě o absolutní přímý přesun lidí z gastra, i když překryv je velký,“ komentuje data Tomáš Ervín Dombrovský, datový analytik společnosti LMC, která provozuje portály Práce.cz a Jobs.cz. Lidé se podle jeho slov do gastra vracet nechtějí, protože zjistili, že jinde mohou mít lepší pracovní podmínky. „Pracovali celé dny na nohách, po večerech, o víkendech, a to za relativně nízkou mzdu, a byli závislí na spropitném. Když pak zkusili práci se zaměstnaneckými výhodami a za vyšší kompletně garantovanou mzdu, nechce se jim zpátky,“ popisuje. Přesun těchto lidí k jiné práci podle jeho slov časem iniciuje ještě další změny. „Gastronomický segment pocítí silný tlak a budou se tam muset měnit pracovní podmínky,“ dodává Dombrovský.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 60 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!

Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.

Odkaz pro sdílení:
https://ekonom.cz/c1-66946700-lidem-se-zpet-do-gastronomie-nechce-zamestnanci-naopak-pribyli-v-it