Jsou velká, pěkně červená a pevná, takže se v tašce "nerozblemcají". Když si je ale nakrájíte na chleba, skoro nepoznáte, že tam jsou. "Zákazníci si stěžují, že moderní rajče má málo chuti," říká San-wen Chuang z čínské zemědělské akademie. V uplynulých několika desetiletích se podařilo výnosy rajčat několikanásobně zvýšit. Plody jsou proti svým předkům větší a vydrží déle čerstvé. Naneštěstí to však bylo na úkor obsahu látek zodpovědných za typickou rajčatovou chuť.
Chuangův tým o tom v roce 2017 dokonce vydal odborný článek ve vědeckém časopise Nature. Jeho přípravy se účastnilo i sto ochutnávačů. Hodnotili vzorky různých odrůd. Výsledky nebyly zrovna povzbudivé. Vědci identifikovali 33 látek odpovědných za správnou chuť rajčat. V moderních odrůdách našli proti jejich divokým nebo polodivokým příbuzným nedostatek třinácti z nich.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 70 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



