Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom vám doručíme až domů. Přečtěte si více o službě.
Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.
Tatarák z hovězího masa se sýrem burrata a karamelizovanými rajčátky 169 korun
Tortellini plněné masem s čekankou a prosciuttem San Daniele 199 korun
Pizza Gourmet Marinara s rajčaty, česnekem, mořskými plody a rybami 299 korun
Steak z tuňáka s řasami (cena podle váhy s příplatkem 99 korun za přípravu)
Tip
Ve Wine Food Marketu se od sedmi hodin ráno podávají chutné snídaně, potěší opečený chléb s džemem či klasická italská crostata s marmeládou. A výborná káva k tomu.
Smíchovský Wine Food Market patří už pár let mezi stálice pražské gastronomické scény. Plným právem, neboť se mu podařilo propojit podobu bohatě zásobené italské tržnice s příjemnou restaurací, která zaujme nejen svou bezstarostnou, až rozmarnou atmosférou, ale také důrazem na kvalitní produkty a špičkovou gastronomii.
Pizza s rybí pánvičkou
K dispozici je čerstvé italské pečivo, domácí těstoviny, stařená masa i čerstvé ryby připravené na grilu. A samozřejmě nechybí ani pestrá kolekce předkrmů, salátů či rustikálně připravených pizz. Z předkrmů zaujme kreativní verze tataráku z jemného hovězího masa, který je servírován v netradiční sestavě se sýrem burrata a karamelizovanými rajčaty s bazalkou. Skvostná kombinace. Jako druhý chod se v Itálii podává pasta, za zkoušku stojí třeba domácí špagety s krevetami, vzorně servírované v jakémsi zauzleném kuželu, o fous více nás potěšily mimořádně lahodné tortellini plněné masem s čekankou a prvotřídní sušenou šunkou San Daniele.
Alternativou může být některá z pizz zařazených do kolekce Gourmet, které jsou připravené z prvotřídních surovin a překvapí také stylem servírování. Pokud si objednáte například Marinaru, dostanete krásnou domácí pizzu s rajčaty, česnekem a oreganem a k tomu pánvičku s pečenými kousky plodů moře a ryb, které si můžete na pizzu vysypat nebo je jen tak přikusovat.
Tuňák s křupavými řasami
Přestože jednu z vyhlášených specialit představují burgery připravené na toskánském grilu, doporučujeme ochutnat čerstvé ryby nebo steak. Většina ryb v nabídce je lovených, a tudíž nabízí špičkovou kvalitu. Vyhlášený je hlavně tuňák ze Středozemního moře, k jehož lahodnému masu perfektně sedí křupavé čerstvé řasy, které jsou nejen velmi chutné, ale také mimořádně zdravé.
Milovníci steaků ocení klasickou toskánskou Fiorentinu, typický řez s kostí uprostřed, kde je na jedné straně jemné maso ze svíčkové, zatímco na druhé prorostlejší a pevnější maso roštěnce. Wine Food Market navíc používá několik týdnů stařené maso, díky čemuž hosty čeká mimořádný gurmánský zážitek.
Vinařský vizionář z Toskánka
V prodejně i samotné restauraci Wine Food Marketu čeká na hosty bohatý výběr vín, která si podnik dováží z více než padesáti vinařství ze všech italských regionů. Doporučujeme například vína z vinařství Salcheto, které má již dvacet let na starosti vizionářský enolog Michele Minelli. Za zmínku stojí například limitovaná produkce Salco Evoluzione, které nabízí po šesti letech zrání v sudu a lahvi plně vyzrálé Sangiovese neuvěřitelných rozměrů či svérázné Salco 2089, které je připravené téměř půl na půl z ročníků 2008 a 2009.
Vyzkoušejte si uvařit spaghetti alla chitarra s kalamáry a dýní podle šéfkuchaře Wine Food Marketu:
Spaghetti alla chitarra s kalamáry a dýní od šéfkuchaře Wine Food Marketu
Další vinařské poklady skrývají lahve s etiketou Elio Grass. Malé rodinné vinařství z Piemontu pracuje s hrozny z vlastních vinic a jeho roční produkce nepřesahuje 70 000 lahví. V roce 2015 připravil Wine Food Market ve spolupráci s tímto vinařstvím limitovanou edici jejich Barola Ginestra Casa Maté, ročník 2011, které ozdobila etiketa s motivem od Richarda Kočího.
Rozhovor se šéfkuchařem: Gianfranco Iuorio
Jaká zajímavá surovina je v české gastronomii stále nedoceněná a málo používaná?
Bohužel musím říct, že ryby, které jsou mojí nejmilejší ingrediencí. Přijde mi, že se v běžných restauracích nabízejí stále stejné druhy ryb, například losos či tuňák, navíc upravené i dochucené obdobným způsobem. Jako by se kuchaři báli ukázat širokou škálu použití a chuťové rozpětí, které ryby mají. I proto se snažím dělat opak a našim zákazníkům ukazuji jiné cesty, jak s rybami naložit. O Vánocích jsem třeba dělal carpaccio z marinovaného kapra s citrusy, fenyklem a čerstvým tymiánem. Kapr se přece nemusí jen smažit a podávat se salátem.
Jaká kombinace chutí či surovin vás v poslední době nejvíce zaujala či překvapila?
Když jsem pracoval v Dubaji, zaujala mne kombinace kuřete a hořké čokolády, kterou jsem ochutnal v restauraci jednoho francouzského michelinského šéfkuchaře. Ale rozhodně to není chuťová kombinace, která by se hodila jako součást stálého menu. Rád čerpám inspiraci od michelinských šéfkuchařů, kteří u nás vaří na pravidelných tematických večeřích. Na houbové risotto s dvanácti druhy toskánských bylinek, které připravil Marco Stabile, vzpomínám dodnes.
Do jaké restaurace rád chodíte a co si tam obvykle dáváte?
Z těch italských bych doporučil restauraci Ora d’Aria z Florencie, která patří výše jmenovanému Marcovi. A nesmím zapomenout ani na moji srdcovou Il Sambuco z Milána. V Čechách rád chodím třeba do Kastrolu. Líbí se mi, že vaří klasickou českou kuchyni, ale rafinovaným způsobem. Z čistě profesního hlediska jsem častým návštěvníkem pražských italských restaurací. Chci mít přehled o tom, jak si stojí konkurence.
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom




