Především ženy ocení zdravou racionální snídani, kde nechybí dýňová semínka, čerstvé ovoce, celozrnné pečivo či biomléko.
Smetanovka Oldřicha Nového, vepřová kotleta s kostí, šunkou, žampióny a smetanovou omáčkou 245 korun
Pražská pečeně, šťavnatý kus hovězí kýty s jemným tukovým mramorováním s jemným glazé a brambory pečenými s česnekem a rozmarýnem 199 korun
Staročeský špíz, kuřecí maso, vepřové maso, hovězí maso, klobása, slanina, cibule, paprika, brambory (1500 gramů) 1290 korun
V místech prostorné kavárny z počátku minulého století vznikla před nedávnem nová restaurace, jejíž nabídka ctí to nejlepší z české kavárenské i restauratérské tradice. Od zajímavých snídaňových sestav (v cenách od 137 do 321 korun) až po oblíbená jídla českých hereckých hvězd. La Republica tak vzdává hold fenoménu první republiky, který je u nás stále považován za pomyslný gastronomický vrchol 20. století.
Werichovy brambůrky
Unikátem zdejšího menu, které se mění dvakrát ročně, jsou jídla českých osobností, a to jak oblíbená specialita Jana Wericha v podobě zapečených brambor s cibulí, rozmarýnem, sázeným vejcem a modrým sýrem, tak především pečená, krásně šťavnatá vepřová kotleta se smetanovou omáčkou a houbami, kterou miloval Oldřich Nový (jako přílohu šéfkuchař doporučuje bramborové rösti).
Každý měsíc je navíc pro hosty připravena aktuální nabídka, od letních salátů, přes podzimní zabíjačku až po lednové představení rakouských specialit včetně legendárního tafelspitzu, oblíbené pochoutky císaře Františka Josefa I. (ostatně na zdi visí jeho slavný manifest „Mým národům!“)
Famózní kapří hranoly
A co v La Republice všechno ochutnat? Z předkrmů stojí za zkoušku především perfektně dochucený tatarák, připravený z květové špičky, díky čemuž je velmi jemný. Výtečná je také tradiční „huspenina“ z vepřového kolínka, podávaná s cibulovým salátkem. Milovníci ryb ocení famózní kapří hranolky, které jsou před smažením marinované v citronové šťávě s bylinkami, díky čemuž mají lahodnou a svěží chuť.
Hlavním hitem podniku je staročeský špíz připravený z několika druhů masa – jedná se však o obrovskou porci (1500 gramů), takže si ho většinou dávají dva hosté dohromady. Zajímavou chuťovou kombinaci nabízejí pečená vepřová líčka podávaná netradičně s červeným zelím a chlupatým knedlíkem. Vynikající volbou je ovšem i křehký vídeňský telecí řízek s bavorským bramborovým salátem či tradiční pečená kachna.
Galerie skvělých piv
La Republica usiluje o renesanci pivní kultury a nabízí velmi široký výběr špičkových světových piv. Na čepu je tanková plzeň či velkopopovický kozel, ale také letošní novinka z plzeňského prazdroje v podobě točeného jablečného cideru Kingswood. Lehký a osvěžující nápoj podávaný na led je oblíbený hlavně u mladší generace.
Daleko širší nabídku najdete mezi lahvovými pivy, kde můžete ochutnat spoustu unikátů a pivních klenotů a také s pomocí pivního sommeliéra vybrat nejvhodnější pivo ke zvolenému jídlu, včetně piva k rybám či k dezertu. Tak třeba výrazný belgický Augustijn Bruin s osmi procenty alkoholu se hodí k pečeným masům, Satan Gold je zase jemný a představuje ideální doprovod k rybám, zatímco Delirium Nocturnum (8.5 procent alkoholu) má v chuti výrazné tóny čokolády a skvěle doprovodí dezerty.
Podívejte se, z jakých mas šéfkuchař Jan Kuřátko připravuje nejoblíbenější pokrmy podniku:
Restaurant La Republica
V nabídce jsou populární ovocná piva, ať už grepové, mangové či banánové. A také kokosové, které se servíruje ve skořápce z kokosu. Potěší i skvělé domácí limonády, zázvorová, citronová či mátová. Ve všední den je k dispozici obědové menu, kdy si hosté mohou vybrat ze čtyř jídel. Od středy do soboty od osmi do jedenácti večer se v La Republice střídají nejrůznější hudební skupiny, jejichž produkce opět navozuje atmosféru třicátých let.
Byznys a firemní klientela ocení variabilní prostory poskytující dostatek soukromí či příjemnou lokaci v centru města. K privátním akcím a malým konferencím poslouží ozvučený salonek pro 50 lidí, který je oddělen od restaurace, má vlastní bar, toalety a je vybaven projekčním plátnem (pokud tu není žádná akce, funguje jako karaoke bar).
Rozhovor s šéfkuchařem: Jan Kuřátko
Co by správný šéfkuchař nikdy neudělal?
Je spousta pravidel a zásad, které se musí dodržovat, ale naprosto principiálním pravidlem, co se nesmí nikdy překročit, je poslat špatné jídlo hostům. Nedovařené, nedochucené, odfláknuté.
Jaké jídlo máte osobně nejraději?
Já mám rád spoustu jídel, ale mým favoritem je pečená vepřová krkovička, která je také prvním jídlem, co si dávám po návratu z ciziny.
Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?
Restaurace U Zlaté koule v Mariánských Lázních. Je to gurmánská restaurace, kde velmi dobře připravují staročeskou kuchyni.