Každý návštěvník musí ochutnat silně návykový pečený banán s pečeným ananasem, flambované kubánským rumem a podávané se zeleným pepřem a vanilkovou zmrzlinou.
Morro y Cristiano Congri (rýže s černými fazolemi, zeleninou, slaninou a bylinkami) 99 korun
Grilované chobotnice a kalamáry s olivami, černým rizotem z rýže Carnaroli a rukolou 565 korun
Krevety v rozpáleném česnekovém oleji s pikantní zeleninou 259 korun
Pečený banán a horký ananas flambovaný kubánským rumem s karamelem, zeleným pepřem a vanilkovou zmrzlinou 149 korun
Na začátku připomeňme, že La Bodeguita vzdává hold kultovnímu havanskému baru stejného jména, který proslavil spisovatel Ernest Hemingway. Zatímco do secesní El Froridity chodil na daiquiri, do Bodeguity zamířil vždy, když dostal chuť na špičkové mojito. A skvělé mojito míchají barmani také v pražské La Bodeguitě, i když si musíte vybrat, zda si ho dáte v kubánském stylu, tedy s kostkami ledu či v evropské verzi s ledovou tříští.
Zatímco kubánská Bodeguita je celkem malým, neustále přecpaným podnikem, ta pražská nabízí velkorysé prostory, včetně soukromého doutníkového klubu. A také velmi pestrý a široký výběr kubánských specialit; od šťavnatých steaků připravených na grilu či čerstvých ryb až po tradiční jihoamerické a kreolské pokrmy. A to vše servírované v unikátním prostředí, evokujícím magickou atmosféru staré Havany a jejích koloniálních paláců. Navíc se zde každý den konají vystoupení špičkových tanečníků, kteří hostům předvádějí ukázky latinskoamerických tanců a současně zde hraje živá kubánská kapela.
Banán flambovaný rumem
Ale pojďme už rychle ke gastronomii. Menu se mění dvakrát do roka, nicméně každý týden se připravuje aktuální nabídka, v níž šéfkuchař využívá nejlepších sezónních surovin. Takže se zde objevují velmi zajímavá jídla, jako třeba jehněčí kýta s hráškovou kaší a smaženými cibulkami či kotletky z mléčného selátka podávané s lehce pikantním jogurtovo-medovým dipem.
Největším hitem podniku jsou ovšem kreolská jídla, která vznikla kombinací domorodé, španělské a černošské kuchyně. Zřejmě největší perlou v nabídce je humr s ananasovou pikantní salsou, kterého si host sám vybere a případně i vyloví z akvária. Další oblíbenou kubánskou specialitu představuje Morro y Cristiano Congri, což je vlastně rýže s černými fazolemi, zeleninou, slaninou a bylinkami. Tento pokrm se může servírovat jako samostatný chod, nebo jako příloha k masu a je skutečně originální.
Za ochutnání stojí i smažená malanga, což je hlíza podobná bramboře či kuře pomalu pečené v citrusech. Další kreolskou specialitou je hovězí maso trhané po vláknech, podávané s kreolskou salsou a rýží. Pokud nechcete příliš experimentovat, jistě nezklamou výborné krevety pečené v rozpáleném česnekovém oleji či grilované chobotnice a kalamáry podávané s černou rýží.
Podívejte se na oblíbené exotické ingredience šéfkuchaře Michala Simona:
Restaurace La Bodeguita del Medio
Havana Maximo
Unikátním prostorem v rámci celé restaurace je Cohiba Club Athmosphere restaurant, který je přímo ušit na míru byznys klientům. Hosty zde ohromí nejen luxusní interiér, ale i jedinečná atmosféra tradičního koloniálního klubu včetně vynikající a diskrétní obsluhy. Přestože si zde hosté mohou objednat i výborné víno – před nedávnem zde bylo v nabídce například víno z roku 1917 z vinařství Baron Philippe de Rothschild, většina návštěvníků dává přednost skvělým míchaným nápojům či sklence stařeného rumu, který představuje ideální doprovod k těm nejlepším kubánským doutníkům, jež jsou zde samozřejmě k mání.
Ale zpátky k prémiovým rumům – v nabídce je to nejlepší z rumového světa – ať už je to třeba Matusalem, Zacapa či rumová delikatesa v podobě limitované edice kubánského rumu Havana Maximo, která je připravena až z padesátiletých rumů.
Byznys a firemní klientela využije privátní prostory Cohiba Club Athmosphere, kde je možné vést soukromé jednání či vyzkoušet místní degustační menu. Rozlehlé prostory přízemí jsou naopak vhodné pro jakoukoliv párty či předvánoční večírek, který je možné pojmout poněkud netradičně v karibském stylu.
La Bodeguita del Medio
Rozhovor s šéfkuchařem: Michal Simon
Co by správný šéfkuchař nikdy neudělal?
Určitě by neměl používat nekvalitní suroviny a náhražky, což se děje kvůli šetření ve spoustě restauracích.
Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?
Já jsem na maso, takže miluji například slavnou picanhu, což je vlastně hovězí špička, která je krásně šťavnatá a může si na ní pochutnat celá rodina.
Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?
Většinou chodím do restaurací podle chuti, když mám chuť na čínskou kuchyni, jdu do čínské restaurace, když má chuť na těstoviny, tak jdu zase do italské, protože v českých restauracích prostě pastu nikdo neumí. Ale pokud bych měl vybrat jeden konkrétní podnik, tak na prémiový steak vždycky zamířím do La Casa Argentina.
Magická kubánská atmosféra v La Bodeguita del Medio
Ochutnejte autentická kreolská jídla, třeba humra s pikantní ananasovou salsou
V úspěšné restauraci a baru v Kaprově ulici na Starém Městě se podařilo propojit hned několik prvků, od působivé atmosféry a chytlavé latinsko americké hudby až po výtečnou kreolskou kuchyni a dokonalé tropické koktejly. Výsledkem je jedinečná restaurace, která je oblíbená mezi Čechy i cizinci.
Na začátku připomeňme, že La Bodeguita vzdává hold kultovnímu havanskému baru stejného jména, který proslavil spisovatel Ernest Hemingway. Zatímco do secesní El Froridity chodil na daiquiri, do Bodeguity zamířil vždy, když dostal chuť na špičkové mojito. A skvělé mojito míchají barmani také v pražské La Bodeguitě, i když si musíte vybrat, zda si ho dáte v kubánském stylu, tedy s kostkami ledu či v evropské verzi s ledovou tříští.
Zatímco kubánská Bodeguita je celkem malým, neustále přecpaným podnikem, ta pražská nabízí velkorysé prostory, včetně soukromého doutníkového klubu. A také velmi pestrý a široký výběr kubánských specialit. Od šťavnatých steaků připravených na grilu či čerstvých ryb až po tradiční jihoamerické a kreolské pokrmy. A to vše servírované v unikátním prostředí, evokujícím magickou atmosféru staré Havany a jejích koloniálních paláců. Navíc se zde každý den konají vystoupení špičkových tanečníků, kteří hostům předvádějí ukázky latinsko-amerických tanců a současně zde hraje živá kubánská kapela.
Banán flambovaný rumem
Ale pojďme už rychle ke gastronomii. Menu se mění dvakrát do roka, nicméně každý týden se připravuje aktuální nabídka, v níž šéfkuchař využívá nejlepších sezónních surovin. Takže se zde objevují velmi zajímavá jídla, jako třeba jehněčí kýta s hráškovou kaší a smaženými cibulkami či kotletky z mléčného selátka podávané s lehce pikantním jogurtovou medovým dipem.
Největším hitem podniku jsou ovšem kreolská jídla, která vznikla kombinací domorodé, španělské a černošské kuchyně. Zřejmě největší perlou v nabídce je humr s ananasovou pikantní salsou, kterého si host sám vybere a případně i vyloví z akvária. Další oblíbenou kubánskou specialitu představuje Morro y Cristiano Congri, což je vlastně rýže s černými fazolemi, zeleninou, slaninou a bylinkami. Tento pokrm se může servírovat jako samostatný chod, nebo jako příloha k masu a je skutečně originální. Za ochutnání stojí i smažená malanga, což je hlíza podobná bramboře či kuře pomalu pečené v citrusech. Další kreolskou specialitou je hovězí maso trhané po vláknech, podávané s kreolskou salsou a rýží. Pokud nechcete příliš experimentovat, jistě nezklamou výborné krevety pečené v rozpáleném česnekovém oleji či grilované chobotnice a kalamáry podávané s černou rýží.
Havana Maximo
Unikátním prostorem v rámci celé restaurace je Cohiba Club Athmosphere restaurant, který je přímo ušit na míru byznys klientům. Hosty zde ohromí nejen luxusní interiér, ale i jedinečná atmosféra tradičního koloniálního klubu včetně vynikající a diskrétní obsluhy. Přestože si zde hosté mohou objednat i výborné víno – před nedávnem zde bylo v nabídce například víno z roku 1917 z vinařství Baron Philippe de Rothschild, většina návštěvníků dává přednost skvělým míchaným nápojům či sklence stařeného rumu, který představuje ideální doprovod k těm nejlepším kubánským doutníkům, jež jsou zde samozřejmě k mání. Ale zpátky k prémiovým rumům – v nabídce je to nejlepší z rumového světa – ať už je to třeba Matusalem, Zacapa či rumová delikatesa v podobě limitované edice kubánského rumu Havana Maximo, která je připravena až z padesátiletých rumů.
Byznys a firemní klientela využije privátní prostory Cohiba Club Athmosphere, kde je možné vést soukromé jednání či vyzkoušet místní degustační menu. Rozlehlé prostory přízemí jsou naopak vhodné pro jakoukoliv párty či předvánoční večírek, který je možné pojmout poněkud netradičně v karibském stylu.
Tip: Každý návštěvník musí ochutnat silně návykový pečený banán s pečeným ananasem, flambované kubánským rumem a podávané se zeleným pepřem a vanilkovou zmrzlinou.
Z nabídky:
Morro y Cristiano Congri (rýže s černými fazolemi, zeleninou, slaninou a bylinkami) 99 korun
Grilované chobotnice a kalamáry s olivami, černým rizotem z rýže Carnaroli a rukolou 565 korun
Krevety v rozpáleném česnekovém oleji s pikantní zeleninou 259 korun
Pečený banán a horký ananas flambovaný kubánským rumem s karamelem, zeleným pepřem a vanilkovou zmrzlinou 149 korun
Rozhovor s šéfkuchařem: Michal Simon
Co by správný šéfkuchař nikdy neudělal?
Určitě by neměl používat nekvalitní suroviny a náhražky, což se děje kvůli šetření ve spoustě restauracích.
Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?
Já jsem na maso, takže miluji například slavnou picanhu, což je vlastně hovězí špička, která je krásně šťavnatá a může si na ní pochutnat celá rodina.
Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?
Většinou chodím do restaurací podle chuti, když mám chuť na čínskou kuchyni, jdu do čínské restaurace, když má chuť na těstoviny, tak jdu zase do italské, protože v českých restauracích prostě pastu nikdo neumí. Ale pokud bych měl vybrat jeden konkrétní podnik, tak na prémiový steak vždycky zamířím do La Casa Argentina.