Tip

Zajímavostí podniku je každý den trochu jiný čerstvý chléb, který šéfkuchař připravuje s nejrůznějšími chuťovými obměnami – od využití oliv a ořechů až po sušená rajčata.

Z nabídky

Foie Gras au torchon s rakytníkem, brioche a redukcí z červeného vína    289 korun

Pralinka z kozího sýra, maliny, pistáciový sponge a karamelizované vlašské ořechy 169 korun

Brazírovaný hovězí krk v silném fondu, fialové brambory, jarní cibulka a špenátový sponge  309 korun

Jahodové cappuccino meringue, sezonní ovoce, levandule    109 korun

Nová „barová“ restaurace Crystal sází na moderní pojetí ve všech směrech. Vzdušné prostředí s pohodovou atmosférou a příjemnou hudbou ve stylu soul, funky či blues je obohaceno designovými prvky pop artu. Příjemným překvapením je i špičková gastronomická nabídka či široká kolekce koktejlů, v níž se vedle tradičních názvů objevují také kreativní novinky, připravené jako originály místním barmanem.


Koktejl z rakytníku

To je také případ signature koktejlu restaurace, v němž hraje hlavní roli v Česku málo známý rakytník, který nápoji dodává charakteristický nakyslý tón (potěšilo nás i překrásné aranžmá originálního koktejlu). A k tomu stačí večer mírně ztlumit světla a změnit hudbu, a restaurace se promění v příjemný bar, kde se může pokračovat v zábavě po samotné večeři. Zajímavostí je také jídelní servis – jídlo se totiž servíruje na porcelánu designéra českého původu Martina Kastnera, který má doživotní záruku a používají ho mnohé michelinské restaurace (v Česku je k vidění a k vyzkoušení pouze zde).

 

Kulinární nabídka nové restaurace není příliš široká, právě díky tomu však šéfkuchař může pracovat výhradně s čerstvými surovinami. Menu se mění každé tři měsíce a respektuje sezónní produkty. Na kartě je většinou jen pár jídel, tři předkrmy, několik salátů a čtyři hlavní jídla.


Talíře plné jedlých květů

Z předkrmů můžeme vyzdvihnout unikátní bílé tomatové cappuccino, které zaujme koncentrovanou chutí lahodných rajčat. Ještě o fous působivější, a to jak chuťově, tak i vizuálně, jsou pečená jatýrka foie gras, servírovaná s řadou lehce nasládlých ovocných doplňků, které se krásně snoubí s plnou a tučnou chutí samotných jater. K moderní prezentaci napomáhají také jedlé květy, které dělají z nazdobeného talíře malé umělecké dílo. Stejně skvělý dojem jsme měli také z dua kozího sýru, na první pohled poněkud futuristická prezentace lahodného sýru doplněná celou řadou dalších ingrediencí nabízela nádhernou škálu rozmanitých chuťových požitků.

 

Podívejte se, z jakých surovin rád vaří šéfkuchař Crystalu Miroslav Vykysalý:

Restaurace Crystal

 

Zatímco předkrmy jsou spíše lehké a vzdušné, hlavní jídla se drží při zemi a zvláště na podzim přinesou potřebnou energii. Hovězí krk v silné hovězí omáčce zaujal rustikální podobou, hutné a dokonale měkké maso dobře doplňovala jak bramborová kaše, tak zelenina. A v podobném stylu bylo připravené také křehké kachní prso podávané s batátovým pyré a balsamicovou omáčkou. Ani v tomto případě nechyběly na talíři jedlé květy.


Prémiový koňak

Spojení restaurace a baru se odráží také na nápojovém lístku, kde dominují především míchané nápoje. Zajímavostí jsou zde kupříkladu čerstvé domácí limonády (třeba okurková, malinová či ostružinová), které v kuchyni připravují v nejrůznějších verzích. Z vín pak stojí za zmínku především unikátní champagne Armand de Brignac či velmi povedená tichá vína z malého moravského vinařství Hrdina a dcera. Mezi míchanými nápoji pak vyčnívá jak již zmíněný rakytníkový „životabudič“, tak také několik koktejlů připravených ze sezónních ingrediencí. A pro milovníky barmanské moderny je v nabídce také několik molekulárních koktejlů, které překvapí jak svou chutí, tak prezentací. Vyzkoušejte například nakuřovaný koktejl s názvem Smoked Cherry Wood. Pokud hosté, tedy hlavně muži, dávají přednost prémiovému alkoholu, mohou vyzkoušet výjimečný koňak Hennessy Paradis Imperial.

 

Byznys a firemní klientela ocení především klidnou atmosféru podniku, který je jako stvořený pro řešení nejrůznější jednání, potěší také příjemná nabídka poledního business menu. Restauraci je možné uzavřít pro korporátní akce s rautem, kapacita 45 míst se hodí pro středně velké firmy.

 

Rozhovor s šéfkuchařem: Miroslav Vykysalý

Co by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?

Dobrý šéfkuchař se nikdy nespokojí s tím, co dělá, ale stále na sobě musí pracovat, ať to stojí, co to stojí.

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Jsou to tradiční bramborové placky přelité máslem. Těch se člověk nepřejí.

Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?

Oblíbených restaurací mám více, ale když se podívám mimo Česko, je to French laundry Thomase Kellera, podnik mému srdci nejbližší a dobrý příklad pro všechny, který dokazuje, že když do toho dáte kus sebe, přináší to ovoce.

Související