Kulajda se ztraceným vejcem a lesními houbami 59 korun
Grilovaný kozí sýr zapečený s medem a ořechy 85 korun
Kachní prsa s pomerančovou omáčkou, leštěnou karotkou a mandlovými kroketami 195 korun
Vepřová panenka na chilli s jasmínovou rýží a máslovou brokolicí 195 korun
Telecí vídeňský řízek s bavorským bramborovým salátem 210 korun
Hotel Monínec vyrostl před necelým rokem na svahu nedaleko Prčice, kde překvapivě funguje jediné "nehorské" lyžařské středisko v Čechách. Ve výšce 700 metrů nad mořem nabízí úchvatný výhled a na venkovské poměry také překvapivě pestrou a zajímavou kulinární nabídku. Její vlajkovou lodí jsou speciality slavného českého šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, jehož vesnická hospůdka U koně v Klokočné se stala kultovním místem všech gurmetů.
Pro dámy a pro pány
Jaroslav Sapík vymyslel pro Monínec dvě nová jídla, která naučil místní personál. Ať si dáte jedno, nebo druhé, budete nadšeni. I když je první z nich určené primárně pro ženy, zatímco druhé bylo připraveno pro pány, spousta hostů žádá degustační porce obou dvou pokrmů. A není divu, neboť "dámská" kachní prsíčka s pomerančovou omáčkou jsou křehká a šťavnatá a v kombinaci s hutnou sladkou omáčkou představují nádherný gastronomický klenot. A výtečná je samozřejmě i vepřová panenka na chilli, která je sice lehce pikantní, ale ne moc, takže opět nechá vyniknout perfektně připravené maso.
I na standardním menu najdete spoustu skvělých pokrmů a zajímavých nápadů. V restauraci se vaří všechno od začátku, nepoužívají se žádné polotovary a klade se důraz na osvědčené lokální suroviny. Takže zde nenajdete žádné pizzy či T-bone steaky, jak by člověk "někde u sjezdovky" čekal.
Grilování na terase
Naopak, jednou z nejoblíbenějších položek na menu je domácí kulajda, která je připravená v příjemně rustikálním stylu, s ostrou říznou chutí a zastřeným vejcem, jehož střed je samozřejmě tekutý. Dalším signature pokrmem je telecí řízek s bavorským bramborovým salátem bez majonézy či kreativně pojaté špecle s kousky lososa a cuketou. Naopak vůbec nejoblíbenější místní specialita v podobě líček na léto z menu zmizela a vrátí se zpátky až na podzim. V letním menu se naopak rozšířila nabídka předkrmů a salátů, mezi nimiž stojí za ochutnání jak grilovaný kozí sýr zapečený v chlebu s medem a ořechy a doplněný výtečným višňovým chutney, tak mátou provoněný kuskus se zeleninou.
V nabídce dezertů pak upoutají především jahody na pepři v kombinaci s medem, vlašskými ořechy a šlehaným vanilkovým tvarohem, tedy velmi zvláštní a netradiční způsob přípravy, jehož recept šéfkuchař vymámil od svého známého. A udělal dobře, neboť se jedná o velmi nápaditou a příjemnou variaci. A ještě jeden velký trumf má místní restaurace a tím je nádherná terasa, na které se v teplých letních dnech griluje a kde můžete po jídle zůstat sedět s lahví dobrého vína a kochat se výhledem, kterého se jen stěží nasytíte.
Podívejte se, z jakých surovin rád vaří šéfkuchař Marek Volšanský:
Vína za hubičku
Nabídka vín v hotelu Monínec je celkem pestrá, zaujme však hlavně velmi příjemnou cenovou filozofií, neboť vína zde nejsou vůbec předražená, jak se to stává v mnoha pražských podnicích. Takže například za láhev Cuvée 1244 z prestižního, byť mezi širokou veřejností spíše neznámého vinařství Kolby zde zaplatíte pouhých 240 korun, zatímco skvělé rulandské šedé od renomovaného vinaře Mádla, které je lehce ovocné a příjemně minerální, stojí 330 korun. Z červených vín určitě stojí za ochutnání hravé rulandské modré od Vladimíra Tetura či výrazný cabernet sauvignon z dalšího uznávaného vinařství Moravíno (i v tomto případě zaplatíte rozumnou cenu 335 respektive 355 korun).
Byznys klientela může využít kompletní vzdělávací či teambuildingový servis, který hotel Monínec nabízí. Hodinu jízdy od Prahy tu v krásném prostředí vedle zajímavé gastronomie fungují dva sály pro 200 a 70 lidí, a také tři menší salonky, vše vybavené moderní audiotechnikou. Hosté mohou využít 36 pokojů s kapacitou 84 lůžek, místní wellness centrum i nabídku sportovního centra, které zajišťuje teambuildingové programy.
Rozhovor s šéfkuchařem: Marek Volšanský
Co by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?
Neměl by si nechat rozvrátit kolektiv v kuchyni, protože když to v kuchyni neklape, tak nemůže připravovat dobrá a kvalitní jídla.
Jaké je vaše oblíbené jídlo?
Obecně mám rád zvěřinu, protože představuje úplně jiný druh masa, než když jsou zvířata chována v zajetí.
Jaká je vaše oblíbená restaurace?
Restaurace Hotel Dvořák v Táboře, neboť tam mají spoustu inspirativních jídel a vždycky mi tam chutná.
Restaurace Monínec
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom




