Humr
Zatímco s chobotnicí či mušlemi si doma poradí i kuchař-amatér celkem snadno, příprava humra je mnohem náročnější a kromě speciálního vybavení jsou potřebné i odborné znalosti. Živý humr se dá běžně koupit v lepších "rybárnách", hlavně v Makru mají živé humry téměř stále a za slušné ceny - kilogram kanadského humra koupíte zhruba za 700 korun, evropský humr je asi o 200 korun dražší. Je dobré vybrat asi kilo až kilo a půl těžkého humra (má nejlepší maso) a hlavně se přesvědčit, že nemá velkou mezeru mezi hlavou a krunýřem. Ochablé svaly svědčí o tom, že už není nejčerstvější. A ještě jedna rada - před úpravou mu v žádném případě není radno sundávat gumičky, které drží jeho klepeta, má obrovskou sílu, a mohl by kuchaře zranit. Co se týče samotného zabití, humr se nehází do vařící vody, ale zabije se před úpravou. Je třeba bodnout ho do hlavy nožem
(ideální je trefit se mezi oči). Pak se rozřízne na polovinu, odstraní se vnitřnosti a už lze smažit. Nejlépe na olivovém oleji s bylinkami, ale jenom chvilku, než se maso zatáhne. Pak se přilije vařící voda a humr se krátce povaří (podle velikosti sedm až deset minut). Podává se s bílým pečivem, citronem a česnekovým aioli.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 80 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později