reklama
reklama

Vít Endler

spolumajitel česko-slovenského start-upu Virtooal.com

Odpovědi respondenta

29. 1. 2020
Představuje růst mezd problém pro české firmy, zejména pro ty malé a střední? Zbývají jim peníze na investice a modernizaci? Měl by jim pomoci stát?
Zvýšení nákladů je pro podnikatele moment k zamyšlení se nad efektivitou své firmy. Věřím, že většina podnikatelů nelezne ve své firmě nefektivity, které může odstranit ať využitím efektivnější technologie a nebo zlepšením svých procesů. Jestliže má skvělý výrobek a nebo službu, pak se rozhodně nemusí obávat promítnutí vyšších nákladů do finální ceny a pokud nemá, měl by na tom zapracovat. Peníze v ekonomice cirkulují, vyšší mzdy zároveň znamenají vyšší kupní sílu a tedy možnost provést výše zmíněné navýšení cen.
Stát není dobrý hospodář a měl by do podnikání vstupovat co nejméně.
4. 9. 2019
1) Obáváte se recese nebo alespoň výrazného zpomalení domácí ekonomiky?
2) Měla by se už vláda, respektive firemní svět, připravovat na "horší časy"?
Recese a nebo zpomalení je nevyhnutelné a přijde v tomto a nebo nejpozději v příštím roce. Neobávám se ho, naopak. Důležité je se na tento okmažik připravit.
24. 4. 2019
Někteří politici navrhují, aby stát či obce zavedly vyšší sazby daně z nemovitostí pro majitele, kteří vlastní více bytů nebo domů. Bude to podle vás motivovat majitele, aby nenechávali nemovitosti prázdné? Souhlasíte s tímto nápadem?
Situace na trhu s nemovitostmi se vymkla kontrole a politikové hledají rychlý recept, který jim nažene voliče do dalších voleb.
Politikové by se měli zaměřit na dlouhodobé koncepční řešení situace, kterou nikdo neřešil desítky let.
reklama