Stanislav Petříček je podnikatel a propagátor zdravého životního stylu. Vždycky to tak ale nebylo − přes den pracoval, v noci "luxoval" lednici. Změnu životosprávy zahájil měsíční hladovkou. Po ní se už do starých kolejí nevrátil, začal jíst jen minimálně a místo toho medituje.

Jak vypadá váš běžný den?

Ráno se probudím kolem půl sedmé, hodinu medituji. Teď jsem si tam přidal pročištění nosu. Je to fakt masakr, hlavu pak máte jako pátrací balon, ale funguje to skvěle. Potom si dám ledovou sprchu. Už pár let nesnídám, piju jen kafe z reishi. Jím většinou odpoledne po 14:00, nebo až k večeru − podle "stresu" s lidmi. Jím převážně raw rostlinou stravu. Momentálně vede avokádo s cibulkou nebo nějakou kešu pomazánku. V práci už neřeším operativu, takže tam nemusím být od rána do večera, mám to různě. Po práci chodím často na procházky po lese nebo kolem liberecké přehrady. Večer po 20:00 sleduji většinou různé sebevzdělávací příspěvky na YouTube.

Kolik toho za den sníte?

Rok co rok ubírám na množství jídla. V současnosti 1−2 avokáda, čerstvou zeleninu, raw polévku nebo pohankový chleba s kešu sýrem v bistRAWveg. Je to o tom, že jídlo vám v ničem nepomůže, bere vám energii a spíše vám ublíží, takže mně jen ubližuje méně. Když tělo nemusí zápasit s vaším přeplněným žaludkem, je ve větším klidu a pohodě. Tím, že nejíte, máte taky daleko více času. Záleží jen na vás, jak ho využijete.

Stanislav Petříček (48)

Je spolumajitel firmy TP Consulting, která poskytuje poradenské a personální služby pro automobilový průmysl nejen v Česku, ale třeba i v Německu, Rusku nebo Mexiku. Kromě této firmy spoluvlastní také firmy TP Tech, Top Nákup, Top Control, TP Industrial, TP Group SK a Zdraví začíná jídlem (projekt bistRAWveg). Vystudoval vojenskou akademii v Brně, ale v armádě nikdy nepracoval. V roce 2014 založil společnost bistRAWveg, která provozuje síť bister s raw rostlinnou stravou. Je propagátorem zdravého životního stylu. Věnuje se reiki a čínskému cvičení čchi­-kung. Je ženatý, má čtyři děti.

Tomu všemu byste se, předpokládám, na začátku své kariéry asi jen zasmál. Jak jste žil tehdy?

Přes den jsem pracoval a v noci "luxoval" ledničku. Ročně jsem měl i tisíc hodin přesčasů. Tloustnout jsem začal hned po škole, první rok v práci jsem musel pětkrát měnit kalhoty, ale byl jsem se sebou pořád spokojený, bylo mi jedno, jak vypadám. Kolem čtyřicítky jsem byl už dost "manažersky kulatý". Čím víc jsem si hrál na manažera, tím víc jsem jedl, hlavně tučné jídlo. K tomu samozřejmě patří alkohol. Obžerství a pití mi šlo přímo bravurně. V brazilském Ambiente (Ambiente Brasileiro, pražská restaurace ze sítě Ambiente, která se specializuje na jihoamerické hovězí, pozn. redakce) jsem byl jako doma. Dělal mi dobře pocit, že můžu chodit do luxusních restaurací. Byl to pro mě tehdy požitek. Ale ten si samozřejmě vybral svou daň. Když si chcete zavázat tkaničky a máte přitom pocit, jako když se potápíte, tak je něco špatně. Začaly mě bolet záda, pak palec, asi začínající dna. A brzy se to začalo projevovat i jinak. Byl jsem čím dál vzteklejší. Hodně mě třeba vytáčelo IT oddělení u nás ve firmě. Na něčem jsme pracovali a výsledek pořád nikde. Všechno se pořád předělávalo. Byly to vlastně běžné pracovní starosti, ale mě to rozčilovalo až příliš. Došlo mi, že se sebou musím něco udělat, nebo nedopadnu dobře.

Rozhodl jste se měsíc nejíst. Nebylo to až příliš radikální řešení?

Pro mě to radikální není. Jsem takový, že když něco řeknu, tak to opravdu udělám. Nerozhodl jsem se ale ze dne na den. S kolegou Richardem jsme jeli na daršan k Matce Meeře a on přišel s tím, že existují lidé, kteří vůbec nejedí. Já jsem se na něj podíval a myslel jsem si svoje. On mi řekl, ať se na to přesto podívám. Tak jsem se začetl do knížek a začal jsem to brát vážně. Nikdy mě nenapadlo, že bych byl pránista, že bych z už zmíněného Ambiente přešel na pránu, to jsou věci na míle od sebe vzdálené. Ale došlo mi, že jídla máme prostě moc, podobně jako třeba informací.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 60 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.