Co jste se vy sám za léta, kdy se věnujete závodnímu stravování, dozvěděl o stravovacích zvyklostech Čechů?
Ve stravování se pohybuji od svých 15 let. Od té doby jsem stihl projít střední hotelovou školou, vařením na vojně a dlouholetou praxí v pražských hotelech, takže o stravovacích zvyklostech opravdu mohu hovořit velmi dlouho.
Jako Češi máme rádi svoji kuchyni, a ačkoliv jsou naše jídla velmi těžká a často nezdravá, nedáme na bramboráky a smažená jídla dopustit. Na druhou stranu rádi kombinujeme, experimentujeme s chutěmi a zkoušíme nové věci, takže po velkém boomu italské kuchyně se nám tu velmi dobře uchytila i ta asijská. Dnes se mnoho restaurací vrací k české klasice, ale ve velmi pozměněné formě. Jídla se připravují šetrněji, z kvalitních surovin a se spoustou čerstvé zeleniny. To je asi největší posun v našich stravovacích návycích. Více sledujeme, co jíme, než kolik toho sníme. V našem jídelníčku ale stále scházejí ryby, což je dáno naší polohou a tradicí zaměřenou na maso - ale i tento trend se mění.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 90 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Jarmila Frejtichová
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



