Způsob umletí zrn se řídí druhem připravované kávy. Není třeba připomínat, že je dobré namlít si zrnka těsně před vařením a v takovém množství, které se doma hned spotřebuje. Nastavit mlýnek na velmi jemné mletí, kdy mají umletá zrna konzistenci hladké mouky, by měli příznivci arabské či turecké kávy, samozřejmě připravené v konvičce zvané džezva. O trošku hrubší mletí se hodí na přípravu espressa. Z hruběji namleté kávy vznikne skvělá káva, pokud se uvaří v moka konvičce. Hrubé mletí, kdy konzistence kávy připomíná cukr krupici, se hodí na filtrovanou kávu, a velmi hrubá káva, která je nejpodobnější zrnkům cukru krystal, si nejvíc rozumí s french pressovačem. Pochopitelně se do chuti promítne kvalita kávových zrn, vody a v neposlední řadě přístroje, který se používá pro její přípravu. Mezi "kávofily" se cení například výrobky nizozemské firmy Technivorm nebo léty ověřená moka konvice zvaná Bialettka.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 80 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později