Stačí vzít do ruky chytrý telefon, vyfotit ocas tuňáka − a na displeji mobilu se ukáže vyhodnocení. Aplikace japonské společnosti Dentsu používá algoritmy, jež pracují na základě umělé inteligence. Ta provádí analýzu na základě databáze, která obsahuje na čtyři tisíce fotografií tuňákového masa.

Klíčovou částí těla ryby k rozpoznání jakosti masa je její ocas. Ten se nejprve odsekne a posléze se zkoumá jeho vnitřní složení. Struktura ocasní kosti a tkáně kolem ní signalizuje některé charakteristiky masa, podobně jako například letokruhy u kmenů stromů. Rozhodující roli hraje pevnost, lesk a barva. Určující je také to, jak je maso prorostlé tukem.

Tuna Scope v Japonsku pomáhá obchodníkům s tuňáky i v řadě stravovacích zařízení − syrový tuňák patří k základním ingrediencím sushi. Nejvýznamnějším klientem Dentsu je řetězec restaurací zaměřený na tento pokrm, Kura Sushi. Většinu tuňáků nakupuje v zahraničí, kam pro ně vysílal své zaměstnance. Nyní je nahrazuje aplikace − stačí, aby obchodník poslal fotografii masa, a Tuna Scope podle ní vyhodnotí kvalitu.