Téměř tři měsíce měly zavřeno a teď chybí restauracím v Česku, především v turistických destinacích, zahraniční návštěvníci. To se projevilo i na jejich tržbách, které klesly už o desítky procent. Tento propad má i vliv na mzdy pracovníků - ty jim poklesly o desítky korun za odpracovanou hodinu. Podniky se také snaží omezit provozní náklady, takže místo stálého personálu raději přijímají brigádníky.

Podle dat aplikace Grason, která propojuje právě brigádníky a restaurace, se nejvíce průměrná hodinová mzda snížila u kuchařů. V červnu loňského roku byla 186 korun, letos klesla o 35 korun na 151 korun za hodinu. V případě servírek a číšníků poklesla o 22 korun na současných 124 korun. U barmanů je pokles takřka identický.

Aby zaměstnavatelé ušetřili na mzdách pro zaměstnance, najímají v současné době především brigádníky. Ty totiž mohou využít pouze v období obědů a večeří, kdy je v restauracích obvykle plno. "Za posledních pár týdnů vidíme vysoký nárůst poptávek po flexibilním personálu. Jeho vytížení vzrostlo o 170 procent," potvrzuje Karel Mařík z Garsonu.

Zatím jste si přečetli 40 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Víte, že…

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod

  • nezobrazují se jim reklamy
  • mohou odemknout obsah kamarádům
  • mohou prohlížet online archiv
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.